Familjen Carlsson till Almo

2012-05-18 at 06:18 1 kommentar

I gårdagens blogg berättade jag om vilket demagogiskt inflytande Per Anderssons bosättning förde med sig i Almo. Idag ska jag berätta om en annan stor familj som kom till Almo från ”Västaförs”, alltså västra Siljansnäs, som blev helt dominerat av Limå bruks verksamhet.

Jan Erik Carlsson föddes 1831 i Lönnfallet i Grangärde, och han gifte sig 1855 med Clara Larsdotter från Seghöjden i Säfsnäs, som samma år födde deras första barn. Han började sin försörjning som kolare, och familjen utökades med ytterligare nio barn innan flyttlasset för familjen år 1895 gick till Nybingsbo i västra Siljansnäs, där de arrenderade ett litet jordbruk. Redan nästa år flyttade emellertid hela familjen till Bergfeldtsgården på Råbäcksvägen 10 i Almo.

Med 10 barn kunde familjen ha blivit en stark släktgrupp i Almo, men det var bara en av sönerna som gifte sig kvar i byn, tog över gården och blev kvar i Almo. Det var Oskar Bergfeldt, och hans dotter Märta tog över gården efter honom. Även dottern Karin fick en fot kvar i byn, vilket innebar att både Bergfeldtsgården och Almo 17 Bond blev kvar i släkten, och att dessutom Almo 25 Brasar tillhör samma släktsfär. Det är alltså tre gårdar, som är kvar i Almo i Carlssonsläkten.

Sonen Nils gifte sig med byns lärarinna Mases Anna Larsdotter från Västannor och flyttade till Backbyn. Deras dotter Astrid gifte sig sedan med Nils brorson Anders Jansson i Drötmyran, vilka bosatte sig  i ett nybyggt hus invid Almoån på Alviksvägen 240, men den grenen av släkten blev inte kvar i byn.

Influensen av familjen Carlssons inflytt till Almo blev inte så stor som den kunde ha blivit, men det är ändock  fortfarande tre gårdar kvar i släktsfären.

Desto större blev den inflyttade släkten i centrala Siljansnäs, men det är en annan historia, som inte skall avhandlas här.

Entry filed under: Uncategorized.

Almos Hammarbäcksläkt Kristi Himmelsfärdsdagen

1 kommentar Add your own

  • 1. Helena Hedström  |  2015-11-21 kl. 11:40

    Hej! Här kom jag in på din intressanta sida & fick läsa om min släkt från siljansnäs. Riktigt roligt. Jag kommer från Janssons släkt från drötmyran & min mormor, som är barnbarn till A.Jansson har berättat en hel del om sitt & sin Mammas, Britas liv i siljansnäs & jag var även med på släktträffen som hölls på 90-talet.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: