Amanda ”Mandis” igen

2012-07-04 at 08:57 Lämna en kommentar

Den 8de juni bloggade jag om fotograf Amanda Sköld, som under några år kring förra sekelskiftet (1896-1902) bodde i Almo by. Det är nu dags att uppdatera mig, eftersom mycket information om henne har kommit fram sedan dess, inte minst genom Pär-Erik Backs genuina bygdeintresse och forskarnäsa.

Amanda, eller Mandis som hon föredrog att kalla sig, kommer från en Bergslagsfamilj, där fadern Jan-Erik Carlsson har kolarbakgrund från Säfsnäsområdet, där Mandis föddes år 1871. År 1885 flyttade hon med familjen till Nybingsbo, Siljansnäs, där de hade ett mindre arrendejordbruk.

Mandis blev gravid med en Klockarbergskarl och födde dottern Hildur året innan (1895) familjen flyttade vidare till Almo, där hon tillsammans med sina föräldrar och delar av hennes stora syskonskara på 10 barn bosatte sig på Bergfeldtsgården med adress Almo Råbäcksvägen 10. Hon fick till att börja med en utkomst som kappsömmerska men övergick till att bli fotoateléassistent hos bagaren och fotografen Anders Eriksson från Hjulbäck vid hans ateljé i Centralcaféets byggnad intill Siljansnäs kyrka.

Siljansnäs blev för trångt för den unga Mandis och 1902 drog hon vidare till Sala där hon endera öppnade egen fotoateljé eller fortsatte att vara assistent på en etablerad ateljé. Hon blev i alla fall en kvalificerad fotograf och fortsatte med detta yrke under sin fortsatta levnad, och detta gav henne tydligen ett gott levebröd.

Mera om detta i morgondagens blogg.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almorundan på leden Fotograf Mandis efter Sala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: