NH47:an

2013-11-18 at 07:31 Lämna en kommentar

Idag ska jag avsluta bloggandet om de stora vägarna i och kring Kerala.

I torsdags 14 november besökte jag Indiens sydspets Kannyakumari efter nästan tio år sedan senaste besöket. Vägen dit går på de sista åtta milen av National Highway 47 (NH47), som går rakt genom Keralas sydliga halva, men tillhör en av de mer bedrövliga vägsträckningarna i Indien.

Att situationen är som den är, beror troligen på att man håller på med en upprustning av NH47:an med början i Salem på Tamil Nadusidan i norr. Därifrån går NH47 förbi Coimbatore på en vid förbifartsled. Vidare in i Kerala, där den passerar både Thrissur och Cochin på förbifartsleder. Nu håller man på med en förbifartsled i Alappuzha, och sedan får vi se hur vägen tar sig genom Kollam och vidare mot T’puram.

Enligt planerna skall förbifartsleden förbi T’puram gå förbi flygplatsen och Kovalam för att sedan ta sig uppåt nordost till nuvarande sträckning av NH47 nära gränsen till Tamil Nadu, och därifrån till sydspetsen. Så än kommer det att ta många år innan vägen kommer upp i fyrfilig standard från Kollam ner till sydspetsen, och vi får fortsätta att leva med nuvarande kaos på NH47:an i och kring T’puram.

Då vi åkte hem i torsdags tog det oss över fyra timmar att på NH47 åka de åtta milen hem. Det innebar en genomsnittsfart på 20 km/tim i mycket besvärande trafik och delvis mycket dålig vägbana. Det började så fint med tre kilometer elegant motorväg på NH7, men gick sedan över i bedrövelse så fort vi svängde av in på NH47.

För mig var det synd att vägbyggarna inte startade från söder mot norr, vilket de gjorde, då de byggde nya sträckningen på NH7. Då hade vi redan nu haft ett trevligt och bekvämt vägsystem förbi stan och vidare ner till sydspetsen. Det är bara att leva med situationen som den är cirka 10-20 år till.

Men sedan kanske det inte spelar någon större roll åtminstone för mig.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Mastodontmotorvägsprojekt i Indien och Kina Dessa återkommande strejkdagar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2013
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d bloggare gillar detta: