Förunderliga kulturella uppgifter

2013-12-14 at 03:24 1 kommentar

Även nu under morgonen är det bara 21,6 grader, och det känns härligt småkyligt i luften.

Det kom några konstiga uppgifter i Falu-Kuriren om Almo och Siljansnäs i fredags. Jag undrar ibland om det är tidningsanka eller om det är kommunanka eller en ankblandning av båda tillsammans.

Att kommunen har dålig ekonomi och vill spara är en sak. En annan sak är hur detta sköts.

Nu tycker man att det är för dyrt att dras med vårt gamla kulturarv i bygden, och det ska sparas. Då gräver man djupt för att se vad man inte vill ha och man har kommit fram till fem bevarandevärda objekt i hela kommunen.

Hör sedan och häpna! Det som kommunen inte vill ha med att göra längre i Siljansnäs är vår fina gammelgård MasOllesgården och ett härbre i Almo. Båda dessa objekt är enligt tidningen på förslag till utförsäljning.

I samband med kommunbildningen på 1970-talet fick kommunen ta över MasOllesgården för ett nominellt värde, var det kanske en krona? Men det bildades en separat stiftelse som driver gården. Sedan har kommunen bidragit till kostnader för visning av gården under somrarna, och om jag minns rätt skött gräsklippningen på gården. Hembygdsföreningen sköter samlingarna och utvecklar gården. Under nästa år tillkommer troligen installationer i snickeri- och smedjelokalerna. Men vad det kostar kommunen är ringa. Vad det bidrar till det turistiska värdet i kommunen är däremot väsentligt. MasOllesgården är vår främsta kulturtillgång i Siljansnäs vid sidan av Björkberget.

Vi har ett härbre centralt i Almo by intill majstångsplatsen. Det tillhör hembygdsföreningen, och har gjort det ända sedan då det flyttades till nuvarande plats år 1988. Nu skriver Falu-Kuriren att kommunen vill sälja härbret. Härbret har inte kostat kommunen någonting och underhållet sköts av hembygdsföreningen. Här måste det finnas en välgödd anka, och vi får se om den ankan anstår tidningen eller om det görs grova misstag av kommunens anställda, som inte kollar upp den faktiska situationen.

Återstår vad som kommer att hända. Det blir säkert någon blogg om det även framöver.

Nu drar Geetha och jag med motorcykeln till havsstranden i Varkala. I morgon kanske vi även hinner med ett besök på Geethas lilla strandtomt på Monroeön i Ashtamudisjön utanför Kollam innan vi återvänder hem till Mukkunni Hill igen.

Jag tar ingen dator med mig, så det kanske inte blir någon blogg skriven under färden.

Entry filed under: Uncategorized.

En vattenspindels artisteri Besök i Varkala

1 kommentar Add your own

  • 1. Ingrid Hans  |  2013-12-14 kl. 09:17

    Det verkar som Leksands folkvalda politiker och pastoratets folkvalda politiker har gått nån sorts kurs i omorganisation. Det är makalöst hur de handskas med ”saker och ting”.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2013
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: