Härbret från Almgårdarna i Almo

2013-12-22 at 05:08 1 kommentar

I övermorgon är det julafton. Här på Mukkunni Hill kan vi se det på att solen varje dag strålar från en blå himmel. Det kommer den att fortsätta göra under 3-4 månader till, men det brukar blir några avbrott ibland för någon regnskur.

Prognosen är i alla fall plus 29 grader varje dag, noll mm regn varje dag och en stor sol varje dag under nästa 10-dygnsprognos. Ja, ett undantag utgör 30de december, som ska bli mulen. Då brukar det kunna bli en rejäl regnskur uppe på Mukkunni Hill. Återstår att se hur det blir i år.

Den 14 december bloggade jag om ett gammalt härbre i Almo, som enligt Falu-Kuriren förbereds för avyttring av Leksands kommun.

Nu är det faktiskt så att det härbret tillhör Siljansnäs hembygdsförening. Det stod tidigare på Åke Alms gamla fädernegård, den gård som numera tillhör Göran Dalin. Hembygdsföreningen köpte det år 1988 av ägarna för 20 000 kr, demonterade det och satte upp det i samma skick invid majstångsplatsen men på andra sidan av Råbäcksvägen på mark som tillhör Johannagården f.d. Masesgården.

Invigningstalet 1988 i Almo hölls av Roland Andersson från Djura, som då var anställd vid kulturavdelningen i Leksands kommun. Vad han långt senare kom ihåg var, att det var kommunen som hade köpt härbret. ”Här är det mycket troligt att jag kommer ihåg fel” säger han på telefon till mig.

Det är i alla fall Roland som har varit muntlig uppgiftslämnare till Lars Nilsson på samhällsbyggnadskontoret i Leksands kommun och det är dessa uppgifter som är bakgrunden till den information som har delgivits Falu-Kurirens läsare.

Nu återstår det att Lars får svart på vitt i form av arkivdokumentation på att härbret i Almo inte tillhör kommunen utan det är till fullo ägt av Siljansnäs hembygdsförening.

Kommunen får därvid ett huvudbry mindre.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Årsbrevkommentarer Årsbrevet på engelska – Kims bambukyckling

1 kommentar Add your own

  • 1. Hettan  |  2013-12-22 kl. 11:48

    Mycket märkligt… Hur kan kommunen basera en utredning på hörsägen? Har man inget arkiv över kommunens egendom?

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2013
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: