Sotji – 150 år innan

2014-01-10 at 05:00 Lämna en kommentar

Det här med historia är svårt. De som gjort något som efteråt betraktas som avskyvärt vill helst inte kännas vid det.

Aktuellt är nu historiebeskrivningen av vinter-OS-staden Sotji. Går man in på Sotji på Wikipedia hittar man en mycket pro-rysk historiebeskrivning av staden där det står ”Från 500-talet till 1400-talet tillhörde området abchaziska kungar och kom därefter att kontrolleras av Osmanska riket. Sotji grundades 1898 på mark som vunnits av Ryssland i kaukasiska kriget 1817–1864″.

Andra artiklar i Wikipedia beskriver på ett annat sätt. Området hade en ursprunglig befolkning av ubykhfolket, som en karta från 1760-talet utvisar. Huvudstaden för Ubykh var just Sotji. Då ryssarna erövrade de cirkassiska områdena under 1800-talet, blev ubykherna speciellt hårt åtgångna och befolkningen på cirka en million blev i princip utplånad till den grad att det ubykhska språket blev utplånat. Den siste ubykhtalande personen dog år 1992.

Genom ett ryskt befolkningsutrotningskrig som avslutades år 1864, var ursprungsfolket ubykherna helt slaget i spillror. Cirka hälften dödades och den andra halvan deporterades till Turkiet.

Då är det väl ändå att återge en väl så förvanskad bild genom att bara säga att ryssarna erövrade området av turkarna då det i verkligheten innebar att en hel befolkningsgrupp utplånades.

Det finns stor anledning att genom OS-mästerskapet 2014 i Sotji ihågkomma och uppmärksamma det ryska folkmordet på ubykherna för ett och ett halvt sekel sedan.

Det är ytterligare ett exempel på problemkomplexiteten med perifera minoritetsgrupper. För att slippa framtida kulturkollisioner i nyerövrade områden har det alltid varit den enklaste lösningen att först utrota befolkningen och låta folk från sin egen befolkningsgrupp flytta in. Historien ger många exempel på detta.

Tänd under olympiaden ett ljus till åminnelse av det numera utplånade ubykhiska folket, som inte gavs rätten att bo kvar i sitt eget land efter det ryska erövringståget.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Januarikyla Uppfräschad bergsprängarrestaurang

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: