OllasPersgården

2014-02-14 at 07:14 Lämna en kommentar

Det här blir den fjärde och avslutande bloggen om Ollasgården för den här gången. Det blir lite närmare nutid och mest om den tillfälliga avstyckningen OllasPersgården.

Vi som är lite äldre kommer ihåg ”OllasPers bridu” invid majstången. Det var OllasPers uthuslänga som stack ut i byvägen, och som fick fungera som byns huvudsakliga anslagstavla. Samtidigt innebar det att uthusen bildade en tvär 90-graderig kurva med obefintlig sikt för trafiken mitt inne i byn.

Det gick ju bra så länge trafiken var mest hästskjutsar, men när motortrafiken blev tätare uppstod givetvis flera mindre krockar, och det var en svårforcerad kurva för de stora landsvägsbussarna. Dessutom innebar det stora sågverket i byn att det blev en ganska hög lastbilstrafik, där bilarna efter hand blev allt större och längre. Resultatet blev att uthuslängan revs under cirka 1960-talet, kurvan jämnades ut och det blev sikt för trafiken i kurvan.

Dessa uthus tillhörde OllasPersgården som blev en avstyckning från den stora Ollasgården under 1850-talet. Många har senare hört historier från denna gård om OllasPer, som var något av ett original i byn. Han hade ett stort ymnigt skägg och jobbade söndagar eftersom han var adventist och firade sin helgdag på lördagar.

Numera är OllasPersgården en del av den ursprungliga Ollasgården igen, och det som står kvar är det gamla orenoverade bostadshuset.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Siljansnäsgenuinitet i Ollasgården Manskören i sockenstugan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februari 2014
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

%d bloggare gillar detta: