Näsbymålets dialektområde

2014-02-25 at 08:45 Lämna en kommentar

Igår kväll hade vi årets första månadsmöte i den lokalhistoriska gruppen i hembygdsföreningen.

Jag tog initiativ till den här gruppen för tio år sedan, och vi hade vårt första möte i april 2004. Vi har alltså hållit på i tio år och går nu in på det elfte året.

I samband med att vi inom hembygdsföreningen har en annan pågående projektgrupp, som arbetar med en ordlista över gamla ord i dialekterna i Siljansnäs, tog vi under mötet upp de olika Siljansnäsdialekternas ursprung. Jag hade dessförinnan skrivit ett fyrsidigt arbetspapper i ämnesområdet, och vi enades om, att de grundläggande tankegångarna i det papperet känns riktiga.

För att förstå bakgrunden måste vi gå tillbaka 500 år i tiden, då Näsbygge fjärding (föregångaren till Siljansnäs socken) omfattade ett något större område än det område som senare blev Siljansnäs socken. Det innebar att Näsbygge fjärding kom att omfatta två dialektområden, ett som omfattade den centrala delen av Näsbylandet innefattande byarna som ligger norr om Alviken med även Almo inkluderad. Här talas Näsbymål eller ”Björkmål” som språkforskaren Bergfors kallade dialekten.

Det andra dialektområdet ligger på båda sidor om norra delen av Österviken och inkluderar Hjulbäck, Fornby, Sundsnäs, Grytnäs, Hjortnäs och Tällberg. Alla dessa byar tillhörde Näsbygge fjärding under 1500-talet och alla dessa byar talar (-de) samma dialekt. Tills vidare talar vi om Österviksdialekten, men då måste vi ha det förbehållet av vi menar dess norra del. Västanvik och Karlsarvet tillhörde Härads fjärding, och det är inte utrett, om det finns skillnader i deras dialekt jämfört med byarna längre norrut.

En senare blogg får beröra Alviksdialekten, som även den är en Österviksdialekt.

Då ska jag beskriva vad som orsakade att Alviksbyn fick sin egen dialekt.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Musikupplevelse i Sockis Back-Einar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februari 2014
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

%d bloggare gillar detta: