Moderns kropp till Thiruvananthapuram

2014-03-02 at 08:19 Lämna en kommentar

Det är förvånande hur fort det går i slutet av livet ibland. Då Geethas far Joseph Edamaruku avled för ett antal år sedan var han mitt i olika aktiviteter han var engagerad i. Han lade sig som vanligt på kvällen, och han dog stilla under natten.

Även Geethas mor Soley Edamaruku var, trors sin höga ålder av 80 år, aktiv in i det sista. Hon kände mycket för non-formal education och var engagerad ända in på slutet som ordförande för en sådan organisation i Kerala. I höstas lät vi modern gå igenom en fullständig medicinsk undersökning, då hennes medicinska värden visade sig vara på en överraskande god nivå.

Då Geetha och jag lämnade Indien för en månad sedan var modern emellertid ganska försvagad av sin kraftiga förkylning, som inte ville ge med sig och utvecklades till en dubbelsidig lunginflammation. I kombination med diabetes och astma blev det för mycket för hennes kropp, och hon togs in på intensivavdelningen på PRS Hospital och Geetha lämnade Myanmar för att vara vid hennes sida.

Moderns hälsa gjorde en förbättring, och flyttades först över till Medical College och sedan till SM Hospital i Kadakkal, där hon kunde få en behagligare vilande miljö. Hennes hälsa gjorde så pass goda förbättringar, att Geetha började planera sin återresa till Myanmar.

Sedan gick det fort med en kraftig försämring, då Geetha var och gjorde i ordning i moderns hus i Thiruvananthapuram. Plötsligt igår morse kom budet att moderns kropp inte orkade mera, och hon avled under morgonen klockan 06.30 lokal tid. Det officiella medicinska utlåtandet om orsak till dödsfallet är ”cardiac arrest due to unstable diabetic conditions”.

Kroppen överfördes i enlighet med hennes vilja till forskningens tjänst i Medical College i Thiruvananthapuram. Där kommer kroppen att dissekeras och undersökas, och den kommer att få vara ett undervisningsobjekt till gagn för framtida läkare.

Det kommer alltså inte att bli någon begravning i egentlig mening, och en minnesstund kommer att hållas i Thiruvananthapuram under nästa vecka.

Geethas enda syskon, brodern Sanal, bor numera i Finland. Hans fru Sandhya bor kvar i New Delhi, där Mainas enda två kusiner Samkhya och Shakty bor kvar.

Ibland är det snabba förändringar i tillvaron, och Geetha och jag får en ny livssituation, då vi är nere i Kerala.

Vi trodde ju att Geethas mor skulle få några till år på sig här i livet.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Geethas mor avlidit Skolbussen i Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: