Bystämma anno 2014

2014-03-06 at 07:39 Lämna en kommentar

I förrgår kväll var det dags för den årliga bystämman i Almo igen.

Dessa bystämmor har en gammal tradition, men före 1900-talet har vi inga efterlämnade uppgifter om hur dessa möten organiserades och genomfördes. I nutid är dessa möten föga engagerande för yngre människor trots att det gäller byns angelägenheter även om det inte tas upp något av unga familjers angelägenheter. Nja, midsommarfirande i byn och badplatsens skötsel vore väl ett par angelägenhetsområden som även kunde beröra unga familjer och medelålders.

Nu har vi alla fall en ”ung” byuppsyningsman som fungerar som mötenas ordförande. Johnny Bondin gör här en fin insats, och han fungerar som en god informatör genom mejl då och då under året. Dessa mejl är även en god informationskälla för mig, då jag är i Indien, och vad som händer hemma i byn. Han var kanske yngst i samlingen på 17 personer med sina 50 plus.

Den här gången tog jag upp det härbre som står invid majstångsplatsen mitt i Almobyn och som tillhör Siljansnäs hembygdsförening. Det tillhör alltså inte Leksands kommun, som i slutet av förra året felaktigt angetts i Falu-Kuriren och som t.o.m. fortfarande påstås härom veckan i senaste kommunalfullmäktiges protokoll.

Leksands kommun är inte ägare till härbret, och vill heller inte vara ägare till det. Kommunalfullmäktige beslöt vid sitt möte den 17de februari att avyttra härbret, trots att de inte är ägare till det. En kommunal fadäs!

Det finns nog anledning att återkomma till detta härbre även framledes, eftersom inte heller hembygdsföreningen tycker att detta är en underhållsangelägenhet inom dess jurisdiktion.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Geetha tillbaka till Myanmar Gamla höpressen i Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: