Gamla höpressen i Almo

2014-03-07 at 06:29 Lämna en kommentar

På årsmötet jag skrev om igår tog jag även upp den gamla frågan om Almos gamla höpress. Det är troligen Siljansnäs enda kvarvarande höpress sedan småjordbrukstiden, som gick in i sin avslutning för drygt ett halvsekel sedan, och det är tråkigt, om vi inte kan bevara det sista exemplaret.

IMG_0581

Den står ett par hundra meter in på Masesgattu i ett ganska miserabelt skick efter en lång tid av neglekt. Taket har blåst av, myrorna har gjort en attack med en stack i vänstra hörnet, och trävirket har börjat ruttna på många ställen.

Stig Hammarbäck var dit med en traktor och lyfte upp den från marken för cirka 6-7 år sedan, och vi pallade under, så att inte höpressen skulle ligga direkt mot markytan. Det hjälpte nog tillfälligtvis under några år. Dessutom har någon lagt på taket tidigare då det har blåst av, så helt negligerad har inte höpressen stått där.

IMG_0583

Däremot ser det ut att smidesarbetena har bibehållits i ett ganska bra skick och skulle kunna vara fungerande.

För en lekman ser det ut, att det skulle vara ett ganska stort jobb att återställa höpressen till ett presentabelt skick. Vi får se om några snickarkunniga herrar skulle få lusten att åta sig att göra det. Annars får vi nog räkna med att den går mot sin egen förgänglighet.

Höpressen skulle i upprustat skick onekligen platsa bra intill någon av härbresklungorna i Östra Almo på bysamfällighetsmark eller intill härbret, som står bredvid majstången i Västra Almo. Men det är en lång väg dit.

Mer än 200 meter känns det som.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Bystämma anno 2014 Skidspåren på Granberget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: