Leksands lokalhistoriska arkiv

2014-03-15 at 06:31 Lämna en kommentar

Vaknade till en vit snörik natur utanför huset nu under morgonen. Det var länge sedan sist efter den långa härliga vårliga period vi har haft häromsistens. Än är vintern inte helt slut.

I förrgår kväll anordnade kulturhuset i Leksand en offentlig visning av deras lokalhistoriska arkiv. Eftersom jag inte tidigare har fått en guidad visning av detta åkte Algot Land, Tasbäck men ursprungligen från Almo, och jag dit för att se och lyssna.

Vi blev mycket förvånade att det kom endast ytterligare en person dit och lyssnade på Ingrid Neil, arkivchef, och Ingela Sannesjö, bildchef. Det var en äldre man från en av Leksandsbyarna, som dock inte hade någon fråga att ställa. Algot och jag frågade emellertid desto mer, och vi fick en mycket intressant kväll i kulturhuset. Lokalhistoria ligger tydligen inte i smaken för folk i Leksand.

Vi fick emellertid veta att det finns 500 hyllmeter till förfogande men då har kommunen ytterligare ett eget arkiv för sina handlingar. I det allmänna arkivet förvaras dokumenten i plus 18 grader och 40% luftfuktighet medan de har plus 12 grader och 40% luftfuktighet i deras bildarkiv. För bilddokumentation har man övergått från Sofiesystemet till Photo Station, vilket var en nyhet för mig.

Jag fick veta att det finns 86 fotografiska glasplåtar från Samuel Viklunds bilder från Almo. Annars var det tomt med bilder från Almo.

Det var trevligt att se den ordning de har fått i sina arkiv. Det är en stor skillnad mot mitt besök för 10 år sedan, och det finns anledning till fortsatt tätare samarbete med kulturhuset om vårt material i Siljansnäs.

Vi diskuterade det, och vi kommer att ta initiativ till detta senare i år.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Ny plank till vandringsleden Dialektcirklar i Siljansnäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: