Dialektcirklar i Siljansnäs

2014-03-16 at 05:56 Lämna en kommentar

Det blev lite vinterkyla under morgonen igen med nio minusgrader, men numera börjar ju solen att värma skönt under dagen, då det inte blåser.

Den första dialektcirkeln i Siljansnäs startade hösten 1994. Tidigare känner jag inte till något försök till insamlandet av gamla ord till någon form av ordlista.

Då var det hela 28 intresserade cirkeldeltagare ledda av Bertil Hellström. Cirkeln efterlämnade en A4-pärm med gamla ord, som har förekommit i språkbruket i Siljansnäs. Först igår fick jag tillfälle att gå igenom innehållet i denna pärm, där dessa ord finns listade i alfabetisk ordning. Annars var det lite dåligt med systematiken. Ljud och grammatik var ganska summariska.

Det är emellertid intressant att de gjorde ett ljudband, men det återstår att hitta igen det ljudbandet. Det ska nog framöver vara en värdefull tillgång, då de äldre inspelade personerna har gått bort.

Bengt Hagberg har nu tagit över manteln från Bertil Hellström. Den manteln består mestadels i form av den efterlämnade pärmen. Nu har Bengt en ny och pågående studiecirkel, och han fortsätter där Bertil slutade för två decennier sedan.

Vi planerar nu att den nya ordlistan ska kunna utformas som ett enkelt tryckalster och så småningom kunna bli tillgänglig för allmänheten. Kanske det blir någon gång under år 2015.

Den ordlistan skulle fylla ett bestående vakuum om Siljansnäsmålen i skrift.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Leksands lokalhistoriska arkiv Årsmöte på Kulturbanken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: