Bland minoritetsfolk i Myanmars gränsberg

2014-03-24 at 05:02 1 kommentar

Nu avundas jag Geetha! Det suger i kroppen på mig. Hennes 40-mila bilresa västerut långt från alla turiststråk nästan intill den avlägsna Mizoramstaten i Indien har startat.

Klockan 03.30 i morse lokal tid (22.00 svensk tid) skulle hon ha startat den 9 timmar långa bilresan på slingriga vägar upp i bergen, tills hon något senare under dagen ska ha nått staden Kanpetlet in Chinstaten på knappt 2000 meters höjd över havet, där cirka 50% av befolkningen i Chinstaten utgörs av Chinfolket. Geetha kommer under veckan att i Världsbanksprojektet jobba med kommunikationsfrågor bland de kristna Ngara och buddhistiska Muunfolken.

För mig låter det lite av Ham Yen på 1970-talet, där jag var med och startade upp skogsaktiviteterna för det svenska Bai Bangprojektet uppåt bergsmassiven invid de kinesiska gränstrakterna. Då hamnade vi mitt i minoritetsfolksområden , och där fick jag under sex års vistelse lära mig mycket om situationen för utsatta minoritetsfolk. Det var kunskaper jag gärna delade med mig av till besökande, och det var alltid tacksamma öron som lyssnade.

Minoritetsfolkkontakter var då inte väl sedda av de vietnamesiska myndigheterna, och det var att gå över gränsen till det tillåtna att ha sådana kontakter, vilket nästan kostade mig ett centralt utvisningsbeslut. Då var det den svenska ambassaden i Hanoi som klarade mig undan den knipan.

Geetha kommer nog att mera strikt hålla sig till det tillåtna.

Och jag kommer med nöje att vid hennes återkomst till Sverige ta del av hennes alster tagna med hennes nya fina kamera i avsaknad av att inte själv få tillfälle att delta i resan.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Fältbesök i Myanmar Specialiserade byprodukter

1 kommentar Add your own

  • 1. Ingrid Hans  |  2014-03-24 kl. 08:33

    Ja, det låter onekligen som att Geetha får göra en riktigt spännande resa.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: