Specialiserade byprodukter

2014-03-25 at 06:52 Lämna en kommentar

Häromdagen var jag för hembygdsföreningens räkning i Hjulbäcks bystuga och diskuterade skötsel och vård av den gamla fina bäcksvarven mitt i byn.

Som mest fanns det nio bäcksvarvar i den lilla Hjulbäcksbäcken och svarvade produkter blev ett signum för den lilla Hjulbäcksbyn, då dess invåndare reste ut över bygderna i Sverige för att sina nytillverkade spinnrockar och stolar. Ja, det var inte bara i Sverige. Några av Hjulbäcksborna reste över Finland ända bort till Ryssland för att sälja. Redan då använde de sig av moderna IKEA-försäljningsprinciper med välpackade halvfabrikat för lokal hopsättning.

Jag undrar just hur det kunde löna sig, att med häst och släde syssla med denna försäljning långt hemifrån, men alternativa utkomster var få för att dryga ut den magra inkomsten från deras småskaliga jordbruk därhemma. Men byarna var specialiserade. Under november-december kom folk från Sollerön som var specialiserade på extra fint tunnbrödbakning. Deras mycket tunna och läckra tunnbröd var eftertraktade kring jultiden, och det lönade sig tydligen att resa de tre milen att komma över till Siljansnäs och baka sina produkter.

Från Våmhus kom hårproduktspecialisterna, och de blev berömda för sina vackra alster långt ut över andra bygder i Sverige.

Vilka produkter gällde det för Almo? Det lär jag få återkommer till.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Bland minoritetsfolk i Myanmars gränsberg Almos industrialisering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: