Almos industrialisering

2014-03-26 at 05:23 Lämna en kommentar

Almoån har varit viktig för Almos utveckling.

Almo industrialisering började med tidiga bäckskvaltkvarnar, där de malde säden till mjöl. Under mitten av 1600-talet hade vi elva kvarnar längs Almoån. Namn som Strupkvarn och Hedkvarn lever vidare på gamla kartor.

Av dessa blev bara en bevarad intill nutid tack vare några förutseende Västanviksbor. Dessa flyttade en av dessa skvaltkvarnar från Råbäcks fäbodar, där Almoån rinner upp, hem till den lilla Västanviksbäcken mitt i Västanviksbyn under 1930-talet, innan alla kvarnar helt skattat åt förgängelsen. Den kvarnen är nu ett fint exemplar, som visar hur de gamla bäckskvaltkvarnarna såg ut och fungerade. Västanvikskvarnen används än idag som visningsobjekt, och då och då gör man några uppvisningsmalningar med brödbakning på plats.

I samband med årets Musik vid Siljan under första veckan i juli kommer på kvarnplatsen i Västanvik att anordnas en blåsarträff, som Horn-Per har tagit initiativ till. Den kan vara väl värt ett besök, samtidigt som vi kan drömma oss tillbaka till de tider, då denna kvarn en gång stod invid Almoåns upprinnelsebäck och utförde sitt jobb.

Efter kvarntiden blev det sågverksprodukter som gällde. Det började med den första sågen på 1800-talet längst nere i Almoåns mynning. Sedan kom ångsågen, som även producerade Siljansnäs första elektricitet på 1910-talet.

Efter andra världskriget startade den stora Skalksågen, och försäljningen av sågade trävaror blev internationell.

Nyaste tillskotten är två småsågar som Hammarbäcks Sven respektive Bond-Kalle har satt igång. Det är trevligt att se hur Kalle sätter upp byggnad efter byggnad och lyckas såga på utan anställda.

Än är inte entreprenörsandan över i byn.

Entry filed under: Uncategorized.

Specialiserade byprodukter Kanpetlet till Bagan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: