Gamla dansbanor i Almo

2014-04-12 at 06:39 2 kommentarer

I förrgår kväll var jag över till Kulturhuset i Leksand och lyssnade på Ingmar Lind och Ola Knutz, då de presenterade hur långt de har kommit med sin genomgång av dansorkestrar och dansbanor i Leksand, Djura, Insjön och Siljansnäs.

De började med det här projektet 2010 och under dessa 3½ år har de fått fram överraskande mycket information om denna kulturdel av Siljansnäs. Nu gjorde de en trevlig och fin presentation inför en intresserad och involverad åhörarskara i fullsatt lokal. Ingmar har jobbat bl.a. med lokalhistoriska gruppen i Siljansnäs för att söka information.

Jag har bidragit med en del kunskap om gamla dansbanor i Almo, och för närvarande ser texten ut som följer. De viktigaste bidragslämnarna har varit Helmer Nygårds, Britt Bondin och Back Einar Johansson. Finns det något att ändra, lägga till eller ta bort? Ja, det gör det alltid, då folk börjar tänka till.

Har någon bilder? Vi har inte ännu hittat en endaste bild på dansbanorna i Galberg och i Duvdal.

Almo
1.  Gamla gästabudsstugan, som stod i byns mest centrala plats där nu majstången står.
2.  Galberget  Från Moravägens infart mot Almo längs Galbergsåsen, några 100-tal meter in från trevägskorset. Låg på östra sidan om Almovägen, påvisad av Helmer Nygårds. Dansbanan “ur trafik” långt innan 1940.
Var i bruk under cirka 1920-talet och inpå 1930-talet. Platsen var mellan nya och gamla Galbergsvägen norr om Almobyn, där terrängen är som högst. Många historier om sprit och bråk mellan manfolk från byarna, speciellt mellan Almo och Näsbyggebyn. Ev flyttades detta dansgolv till Duvdal?
3. Duvdal vid Almoån nedanför tjärugnarna söder om byn under 1940-50-talen. Åttkantig. Årliga gökottor anordnades “på andra (södra) sidan”  Almoån av Almo byungdom med Verner Berg, Mattias Goth, Anders Brasar och Bengt Bondin som pådrivare. En smal bro användes av besökarna som komplement till den större bron. Den lilla bron är numera borta.
Inga lokala dansorkestrar spelade utan musiken hyrdes in utifrån.
På norra sidan av ån fanns servering, korvstånd och pilkastning.
Man började verksamheten utan tillstånd, blev anmälda, och Verner Berg stod för böterna med hjälp av de andra aktiva i verksamheten. Senare fick man nödvändigt tillstånd. De årliga tillstånden 1956-1959 finns bevarade i Almo bydokumentation.
Ibland kom tjänstgörande polisman ”Rappen” till intilliggande Backgården och lånade telefon i tjänsten, då han skulle avrapportera händelsernas utveckling. Eventuellt användes banan även för midsommarfirandet.
Almo bydokumentation innehar Polismyndighetens tillstånd för Almo Byungdom (gm M Goth) att anordna offentliga gökottor 1955 till 1959 mellan kl 22.oo – 02.oo i ”Duvdal, Almo”. Tre ordningsvakter påkallades. Undertecknat Torsten Carle, landsfiskal.
4. Dansbanan användes senare (vilket årtionde?) vid majstången i Västra Almo för midsommarfirande på midsommardagskvällararna fram till 1990-talet. Dansbanan förvarades i tröskladan invid vägen mellan missionshuset och Östra Almo.
Avyttrades av bystämman i Almo cirka 2010.

Entry filed under: Uncategorized.

Hembygdsföreningens årsprogram Kvinnor och män vid samma bord

2 kommentarer Add your own

 • 1. Börje W  |  2014-04-19 kl. 02:29

  Dagen efter gökottan i Duvdal samlades byborna nere vid ån,
  där det bjöds på kaffe och saft till barnen,och för den som ville ta,
  sig en svängom, så fanns bröderna Wikström där med sina dragspel.

  Svara
 • 2. Göran  |  2014-04-19 kl. 03:37

  Trevligt Börje att du hittade igen det jag skrev på min blogg och att du kommenterade. Jag har nu skickat din kommentar direkt till Ingmar, så det kommer säkert med i den påtänkta boken. Om du kommer på något mera av fakta eller historier att lägga till, så hör av dig.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: