Spår från tider som gått

2014-05-17 at 07:13 Lämna en kommentar

IMG_0667 Digerbodarna 1Algot och jag fick en mycket vacker förmiddag i de gamla Digerbodarna igår.

Det var en sådan där härlig försommardag, som man bara kan drömma om under andra tider av året. Lövsångarna sjöng intensivt, göken ropade och en hare skuttade ute på den gamla gårdsplanen.

IMG_0679Vi hade ju varit dit och tittat ett par gånger redan ifjol, så kände oss redan bekanta med det gamla fäbodstället. Nu ville vi komplettera den information vi redan införskaffat oss. Fäbodarna består av två delar, och nu kunde vi bekanta oss med den sydostliga delen, där det återstod bara en gammal spiselmurruin, som ni kan se på bilden där Algot står.

Igen imponerade kartteknikens exakthet från början av 1800-talet, så att vi med hjälp av dagens GPS-teknik kan hitta igen gamla husrester på mark, där man annars inte skulle ana att det en gång bedrevs fäbodliv.

Vi gick även ner till Långsån, där ett tecken för en skvaltkvarn fanns med på 1820-talskartan. Där gick det emellertid inte att hitta ett endaste spår av en sådan kvarn. Rensningarna av ån för timmerflottningen under 1950-talet hade nog gjort sitt till, att det inte återstod något. Vi kunde dock utifrån topografin se vart kvarnen borde ha legat.

På en stock i det enda boningshus som står kvar från gamla tider hittade vi en datuminristning gjord av nuvarande ägarnas farfarsföräldrar, där det stod inristat OOs o APd 1892, med den sista siffran osäker, men med säkerhet under första halvan av 1890-talet, eftersom Anna dog år 1895.

Intressanta spår från tider som gått.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Fäboddagförberedelser Indiska valet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: