Utflykt till Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef

2014-05-21 at 05:07 Lämna en kommentar

Föreningen Dalfolk anordnade en trevlig vårutflykt till Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef under söndags eftermiddag.

Utflykten begåvades med mycket vackert, varmt och soligt som gjorde att folk föredrog att göra annat än att stänga in sig på ett museum. Hela föreningens styrelse ställde dock mangrant upp medan det i övrigt var bara en ung Gagnefsbo, som trotsade det sköna vädret och förenade sig med oss.

Ottilia Adelborg föddes 6 december 1855 i Karlskrona och dog 19 mars 1936  i Gagnef. Hon började som barnboksförfattare och illustratör med tecknade serier men blev senare en berömd akvarellkonstnär, författare och hembygdsvårdare. Dessutom var hon mycket aktiv i samband med uppstartandet av kvinnorörelsen.

Under museets ordförande Lena Nordesjös ledning och kunniga berättande fick vi besökare en ordentlig dos vetande om bygdens klädetraditioner och om denna märkliga och aktiva kvinna som kom till Gagnef under de första åren av 1900-talet.

Museet inrymdes år 1999 i den gamla prostgården och kan visa upp en ansenlig samling av spetsar, hättor, hela dräkter, fotografier och många bevarade föremål från bygden. Visningen av museet började med en informativ videofilm inne i Ottilias gamla arbetsrum ”Ottiliana”, där vi även kunde se delar av Cecilias bibliotek bestående av 1600 boktitlar.

Trevligt att det finns ett så fint och välskött litet museum i vår närhet. Gagnefsborna kan vara stolta över att ha detta i sin bygd.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Körsbärsblomningens dag vid MasOllesgården Vårstädning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: