Siljansnäs kyrkogård

2014-05-23 at 06:27 5 kommentarer

Leksands församling har publicerat en liten skrift ”Leksands kyrkogårds- och gravinventering” av Mats Persson med en fin beskrivning av den kyrkogården.

Nu håller Mats på med en motsvarande skrift om Siljansnäs kyrkogård. I förrgår samlades Kersti Jobs-Björklöf, Bengt Borkeby och jag först i vårt lilla Forskarrum i Sockenstugan, innan vi gick sedan ut på kyrkogården och såg oss omkring. Jag ser fram emot den skriften, som kanske kommer ut i tryck senare i år.

Vi gick igenom kända personers gravar på Siljansnäs kyrkogård att bli speciellt beaktade. Från Almo har vi först och främst särlingen BackSven (1920- 20??), som har satt sina djupa spår i bygden med sin egen personliga charm och varma personlighet Han har setts ned på under nästan hela sin levnad men har växt i storhet under sina sista år i livet och, som vanligt, efter sin död. Jag har talat med många, och nästan alla är rörande överens om, att han blev Almos mest välkända personlighet.

Andra personer av vikt i Almo är företagaren Erik Skalk (1911-1999), som startade Siljansnäs Sågverks AB, som har försett Siljansnäs med mera jobb någonsin än något annat företag i bygden. Sedan har vi mångsysslaren och kommunalpampen Jones Anders Eriksson (1885-1867), som var något i byn vad Erik Backlund var för Siljansnäs. Ytterligare ska inte uppfinnaren och maskinisten på Almo ångsåg Nygårds Per Eriksson alias NygåssPetter (1892-1966) förglömmas med sin uppfinning av Siljansnäskranen, utvecklande av ett sädes- och frörenseri och även en speciell vedkap.

Vilken person tycker ni Almobor att jag glömt eller övervärderat?

För den som av eget intresse vill hitta igen en gravplats på Internet är det enkelt att gå in på http://www.finngraven.se/ och där lätt hitta igen vart gravplatsen för en avliden person ligger. Det räcker med att bara veta namnet på personen och en smidig karta visar vart gravplatsen ligger.

Kolla gärna hur enkelt det är!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Vårstädning Nytt från Almo

5 kommentarer Add your own

 • 1. Ingrid Hans  |  2014-05-23 kl. 07:53

  1998 dog Back Sven.

  Svara
 • 2. Göran  |  2014-05-23 kl. 08:55

  Tack Ingrid! Var det verkligen så länge sedan! Jag hade tippat på 2004

  Svara
 • 3. Börje W  |  2014-05-23 kl. 09:12

  Vi får väl även ta in Anders G Sandberg 1899-1971,
  som en av byns stora profiler.

  Svara
 • 4. Göran  |  2014-05-23 kl. 09:17

  Ja, Anders skulle mycket väl kunna platsa som en personlighet. Då kommer vi gärna även in på Ollas Per. Det är svårt att välja, men jag tror att BackSven blev den mest kände av dom i Siljansnäs. Lite kanske även därför att han var den som levt senast?

  Svara
 • 5. Back Sven Hjalmar Berglund | Skarner  |  2014-05-26 kl. 06:44

  […] För tre dar sedan bloggade jag om kända avlidna Almobor https://skarner.wordpress.com/2014/05/23/siljansnas-kyrkogard/ […]

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: