Böcker om tidiga missionärer i Kina

2014-05-27 at 05:21 Lämna en kommentar

Litteratur om den första svenska missionen i Kongo och Kina har under lång tid fascinerat mig.

I min blogg https://skarner.wordpress.com/2014/05/12/kinabocker-om-missionen-hundra-ar-sedan/ skrev jag om förekomsten av några böcker om den första svenska missionen i Kina, som inte kan betraktas som missionslitteratur. Jag lovade då att återkomma, vilket jag gör idag.

I Pär-Eriks och min bok om missionär Per Markus skrev vi, att Per avskiljdes som missionär år 1897 i Immanuelskyrkan i Stockholm och reste ut till Kongo samma år. Fem år innan, alltså 1892, avskiljdes en grupp om 20 nya missionärer i samma kyrka för att resa till Kina.

IMG_0697 Böcker KinamissionärerI denna grupp av unga entusiastiska individer fanns torparsonen Frans August Larsson med, som senare skulle bli berömd i Kina och speciellt i Mongoliet, där han blev adlad och dubbad till mongolisk hertig. Författaren Axel Odelberg skrev lyckligtvis en bok om honom 2003 med titeln ”Hertig Larsson – Äventyrare, missionär, upptäckare” från 2003. Ett fascinerande öde för en person som reste ut som missionär för snart 120 år sedan.

För att förstå den nya situation dessa missionärer hamnade i kan det var lämpligt att läsa Tore Zetterholms roman ”De främmande djävlarna” från 1976. Utifrån en mer ateistisk livssyn beskriver han några olika missionärsöden, där han försöker tänka sig in i deras föreställningsvärld och fastställer hur det slutligen gick för dessa. Det blev en ganska missionskritisk roman, som grundar sig på några autentiska missionärsindividers levnadsöden. Man måste nog förstå Tore att han har valt ut de journalistiskt fetaste och mest intresseväckande individerna för att få sin roman att bli intressant och roande. Hertig Larsson fick därmed bara ett par korta omnämnanden i den boken.

Tore Zetterholms roman är givetvis till stor del efterhandskonstruktioner speciellt ifråga om tänkesätt och tolkningar av den då rådande situtionen. Som komplement kan det därför vara intressant med Erik Nyströms självbiografiska bok ”Det nya Kina” från 1913 (del I) och 1914 (del II) med lång erfarenhet från de områden de svenska missionärerna vistades i. Han kom till Kina 1902, blev kvar där under drygt 50 år fram till 1954, och han blev därigenom onekligen en av våra mer initierade Kinaexperter. Han var geolog från KTH i Stockhom och var med om att bygga upp ett nytt universitet i Shanxiprovinsen. I ett av kapitlen berättar han om sitt deltagande i en undsättningsexpedition 1911 av missionärer i nöd.

Odelberg skriver att missionärsgruppen på 20 personer avreste från Sverige 15 december 1892 och att ångfartyget de reste med till Asien hette Neckar. Zetterholm däremot anger att hans referensgrupp på 18 personer avreste den 15 november 1893 och deras fartyg till Asien hette Sachen. De båda böckerna beskriver tydligen två olika grupper av missionärer, som avreste olika år, vilket gjorde det ytterligare intressant.

Det blev tre mycket intressanta böcker om Kina som förnämligt kompletterar varann, eftersom de utgår från tre så olika författare.

Är det någon som vill låna böckerna har jag, som sagt, dom tillgängliga hemma på PerNilsgården i Almo.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Back Sven Hjalmar Berglund Blogg tre om Kinaböcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: