Majstängerna ner

2014-06-08 at 06:14 Lämna en kommentar

Det är nu bara två veckor kvar till midsommar.

Det är tid för nertagandet av midsommarstängerna, som ska underhållas och göras i ordning. Jag var tillsammans med Geethas bror Sanal med på två nertagningar. Det blev hans första erfarenhet av majstänger. Numera bor han ju i Finland, och där har de eldar istället för majstänger vid midsommartid.

20140606_104702Först gällde det den stång som står på festplatsen på Björkberget, där Siljansnäs stora midsommarfirande kommer att hållas under midsommaraftonen. Hembygdsföreningen ansvarar för förberedelserna och genomförandet av programmet. Nertagningen var helt manuell med hjälp av klykor och ett dussin mannar.

20140607_100438I Almo använder vi oss av en traktor med skopa, som körs av Stig Hammarbäck. Då räcker det med några få man, och vi kan bespara oss att använda de klykor, som vi använder för den traditionella resningen under midsommardagen. Min tomt är närmast granne med majstångsplatsen, så jag ser vad som händer utanför huset. Men det är lite socialt att gå ut och blanda sig med de övriga byborna även vid detta tillfälle.

Majstänger finns i så gott som varje by i Siljansnäs, och med undantag av ett par byar firas årligen midsommar kring majstängerna i varje by. I både Almo och Alvik har vi två majstänger i vardera by. I Almo har vi firande bara i Västra Almo, medan den stång som står i Östra Almo står kvar orörd under midsommar. I Alvik är det kring den södra stången firandet sker under midsommardagen.

Nu inväntar vi midsommar med allt vad det innebär. Det är i alla fall årets största högtid för oss som bor och uppehåller oss kring Siljan.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Nationaldagsfirandet på MasOllesgården Med Sanal på vandringsleden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juni 2014
M T O T F L S
« Maj   Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: