Malaria, men inte i Almo

2014-09-06 at 09:02 Lämna en kommentar

Numera talas det i epidemisammanhang mycket om ebolafeber och ebolaepidemi.

Det var en tidigare okänd sjukdom. Mig veterligen var det första fallet med en svensk inblandad, då sonen till en av mina utlandsstationerade kolleger blev ebolasmittad. Det var i slutet av 1980-talet som familjen jobbade och bodde i Kenya. Sonen fick i kritiskt tillstånd överföras till Sverige, där han fick specialvård för den då ganska okända sjukdomen.

Wikipedia: De första dokumenterade fallen av ebolafeber hos människor noterades i Zaire och fick namnet efter floden Ebola. Utbrottet skedde 1976 då 318 människor insjuknade. Av dessa avled ca 90% och detta är den högsta dödlighetsprocenten som noterats.

Ebola är en ny sjukdom, men det är däremot inte malaria.

Malaria var en folksjukdom i Sverige ända in på 1700- och 1800-talet. Den spreds med malariamyggor, Anopheles, som utgör 5 av de 45 stickmyggarterna i Sverige. På den tiden hade de flesta svenskar inga särskilda hus för korna på vintern. Människor och djur sov under samma tak. Det blev mörkt och fuktigt vilket gjorde att myggorna trivdes och malarian spreds. Idag finns fortfarande malariamyggor i Sverige, men sjukdomen malaria försvann från vårt land i början av 1900-talet (http://www.linnaeus.uu.se/online/lvd/4_2.html).

Trots att malarian tydligen var vanlig förr, har jag inte sett någon kommentar i gamla dokument att den skulle ha förekommit i Almo. Kanske den fanns men förblev oidentifierad och blev därmed inte noterad i kyrkböckerna, eller kanske den fanns för många hundra år sedan, då ännu inga kyrkböcker skrivits.

Skönt i alla fall att vi i Sverige numera inte behöver bekymra oss för den plågan, som är så svår mot befolkningen i många tropiska länder.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Spetälska i Almo Spanska sjukan i Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2014
M T O T F L S
« Aug   Okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: