På kommunalnämndens bord 1921

2014-11-18 at 03:02 Lämna en kommentar

I dagstidningen Dalpilen stod följande att läsa den 28 juni 1921 (ett tack till Ingmar Lind som gjorde mig uppmärksam på notisen):

”Dansbanorna i Siljansnäs hava länge varit föremål för mångas sorg och deras fortvaro beklagats av socknens alla äldre och sansade medlemmar. På nykterhetsnämndens tidigare förslag har omsider kommunalnämnden nu ingripit och beslutit ingå till länsstyrelsen med anhållan om avlysande av alla offentliga danstillställningar och dansbanor inom kommunen, eller, om detta icke är möjligt, att anordnare av danstillställningar vid vite åläggas bekosta ordningsman vid och i närheten av dansbanorna. Det är att hoppas, att detta nämndens enhälliga beslut skall finnas förtjäna avseende hos länsstyrelsen, så att nykterhet och god ordning kunna främjas.”

Vi senare tidens barn har nog svårt för oss att sätta oss in i allvaret av bakgrunden till notisen. Det blir med ett överseende leende vi läser vilka frågeställningar som kom upp på kommunalkontorets bord.

Här har vi emellertid en belysande bakgrund till det lokala behovet av nykterhetsrörelsens framväxande för ett sekel sedan och frikyrkans då konsekventa avståndstagande från alkohol och demoraliserande dansbaneverksamhet.

I Siljansnäs kommun var det allvar.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Flygen till TRV november 2014 Kattfångst och husorm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed