Utskänkningsrestriktioner

2014-11-20 at 06:53 Lämna en kommentar

I Sverige råder en ganska god ordning i samband med alkoholutskänkning.

Även 1921 som jag skrev om för några dagar sedan var det, vad jag kan förstå, ordning och reda kring bestämmelserna. Säkerligen var emellertid hembränning betydligt vanligare förekommande än det torde vara i dagsläget. Där har vi ingen statistik, men det vore underligt om den stora lokala konsumtionen kom från beskattad sprit.

I Kerala finns ett lokalt tryck mot allmän alkoholförsäljning, och vid varje politiskt val måste varje seriöst parti kunna hävda att de kommer att begränsa denna försäljning.

Det kostar en ganska stor slant att få officiellt utskänkningstillstånd och egentligen är det bara hotell med flera stjärnor och fina restauranger som har råd att betala för det.

Men ölen flödar ändå ganska fritt i de små restaurangerna på havsstränderna. Där handlar det för restaurangägarna om att hålla sig väl med den lokala polisen och betala under bordet vad som krävs. Sedan undviks det öppna öldrickandet genom att ställa ölflaskan under bordet och dricka ur muggar som inte direkt förknippas till ölkonsumtion. Det fungerar, så att alla turister kan få sin öltörst släckt.

Egentligen vill ju inte myndigheterna dra ner på den turistiska alkoholkonsumtionen. Det ligger alltför mycket skattepengar i skålen för att de vill dra ner på tillstånden eller genomföra ett effektivt förbud för lokal försäljning.

Det är onekligen ett politiskt dilemma att klargöra för lokalbefolkningen hur man tänker få ner den lokala alkoholkonsumtionen samtidigt som men med olika medel försöker suga ut mera skattepengar från turister på den verksamheten.

Det senaste steget på väg var att i somras höja den allmänna alkoholskatten med tjugo procent, och en liter öl kostar numera motsvarande över 20 svenska kronor.

Det blir ganska likt systembolagspriset för billig öl i Sverige.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Kattfångst och husorm Strömavbrott och regn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2014
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

%d bloggare gillar detta: