Bodokonflikten i Assam

2014-12-27 at 06:50 Lämna en kommentar

Igår kväll tittade jag även på julottan på svtplay.

Efter att först ha tittat den mycket vackra och stämningfulla julbönen upplevde jag julottan som en flopp. Det blev för mycket tårta på tårta med båda programmen direkt efter varann. Eftersom allt var inspelat i förväg vid samma tidpunkt var det samma folk som satt på samma platser i bänkarna. Det var samma fotograf som vinklade in sina favoritpersoner bland åhörarskaran. Dessutom kändes det inte alls som någon julotta, stämningen var inte där, och det var ingen riktig julotteupplevelse. Tyvärr!

Långt från allt fridfullt julfirande har den etniska bodokonflikten i Assam blossat upp igen. Igår läste jag om 71 döda, men jag kunde inte hitta något om konflikten i den svenska nyhetsfloran. Konflikten är ju inte ny, och den har tappat lite av nyhetsvärde.

Jag googlade och fick upp att Sveriges Radio hade ett 1½ minut inslag i juli 2012 om konflikten http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5206335. Men för att få bättre kännedom om den historiska bakgrunden kan det finnas anledning att fördjupa sig i http://www.eurasiareview.com/25082012-india-bodo-muslim-conflict-in-assam-historical-roots-analysis/. Annars tror jag inte att det är så många i Sverige som känner till den i den röra av olika konflikter som finns här i världen .

Att jag intresserar mig lite mer för den här konflikten är ju delvis, att den finns inom Indiens gränser, men speciellt för att Geetha gjorde ett reportage för svensk TV om konflikten i slutet av 1980-talet. Det var Malcolm Dixelius som var nyhetschef på den tiden, och han var ibland lite orolig för Geethas oräddhet, då hon begav sig ut för att filma i konfliktfyllda områden.

Geetha tog sig i alla fall till Assams huvudstad Gauhati med sin stora klumpiga kamera och försökte få kontakt med Bodofolket. Efter någon dag fick hon napp och tilläts följa med i bil med förbundna ögon till bodofolkets hemliga militära högkvarter cirka 20 mil från huvudstaden.

Där fick hon sin intervju med högsta ledningen och stannade över natten efter att ha fått noggranna instruktioner om hur hon skulle agera och reagera om det blev ett överfall under natten av den indiska militären. Det gick bra, hon fick sina tagningar och intervjuer och kunde skicka hem materialet till Malcolm.

Några veckor senare kom det förväntade överfallet av indiska miltären. Bodokommandots högste chef, som var Geethas huvudintervjuobjekt, dödades. Genom Geetha hade bara svensk TV ett ordentligt och aktuellt reportage, och svensk TV hade fått ett riktigt världsscoop.

Jag frågade Geetha om hon åker, om det kommer en ny förfrågan från SVT. Svaret kom tveklöst med ett absolut NEJ.

Sådana eskapader tillhör förgången tid för henne.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

TV-julen i Leksands kyrka Politikerintervju i Bangladesh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2014
M T O T F L S
« Nov   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

%d bloggare gillar detta: