Gudstjänster för alla

2015-03-17 at 07:18 Lämna en kommentar

I söndags hade jag stämt träff med Maina vid kaffeborden efter gudstjänsten i Immanuelskyrkan.

Det fungerade bra, men hon kände inte igen sig vare sig utanför eller inne i kyrkan. Hon hade nämligen den kyrkan som Fritis under den tid hon gick på Rödabergsskolan under läsåret 1990-91. Då var hon i 8-9-årsåldern och sådana minnen försvinner efterhand. Däremot kommer hon ihåg vissa episoder, som hon då upplevde.

Hon kommer väl ihåg de fyra tanter som ledsagade henne från Rödaberg till Immanuel varje eftermiddag, där var och en hade ansvar för var sin veckodag. Tre av dom kom även till min 50-årsfest i Kerala, och de har satt sina minnesspår i Mainas medvetande. Numera har emellertid alla dessa trevliga tanter gått ur tiden.

Då Maina kom in till kaffeborden på det stora öppna kyrktorget reagerade hon på att det var nästan ingen i hennes egen ålder och att unga barnfamiljer saknades. Det var mest folk i min egen åldersklass. Jag förklarade då att kyrkan har flera gudstjänster under söndagen. Under eftermiddagen anordnas en separat gudstjänst för yngre människor, en gudstjänst som är tillrättalagd för ungt folk, vilket jag tycker är en mycket god idé väl värd att ta efter av många andra kyrkor. Unga och gamla har rimligen olika synpunkter på och behov av hur en gudstjänst ska utformas, och det bör rimligen återspeglas även i gudstjänstutbudet.

Parallellt med gudstjänsten i den stora kyrksalen firas gudstjänster på engelska i en separat lokal för internationellt folk. Det var min favoritgudstjänstlokal på 1990-talet, eftersom Geetha och jag trivdes i den internationella miljön.

Det blev emellertid trångt i den lokalen, och den stora koreanska andel av gudstjänstbesökare förfrågade sig då om att få anordna separata gudstjänster på koreanska. I en så stor kyrka som Immanuel gick det bra, och det innebär att fyra olika gudstjänster firas i kyrkan nästan varje söndag.

Det är fint att se hur bred och vidsynt man har lyckats vara vid utformandet av gudstjänstlivet i kyrkan.

Entry filed under: Uncategorized.

En författares ansikte Norrsken i Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: