Församlingshemmets öde

2015-03-25 at 06:30 Lämna en kommentar

Det andra större informations/diskussionsämnet i måndags stormöte var angående kyrkans f.d. församlingshem.

Bakgrunden är ju att kyrkans ledning redan har beslutat att flytta församlingshemsverksamheten till gamla prästgården, som i dess ställe rustades upp att fungera som nytt församlingshem. Det gamla församlingshemmet avses gå till försäljning, vilket nu har blivit aktuellt.

Frikyrkoförsamlingen har därvid hört av sig som intressent och är villig att lägga ett bud. Den församlingen är numera för trångbodda i det nuvarande ”Öppet hus”, som är ett nyare namn på gamla fribaptistkapellet med anor från 1880-talet, och församlingen har en längre tid planerat för en utbyggnad av sina lokaler. Därvid har redan angränsande mark till Öppet hus införskaffats. När sedan det gamla församlingshemmet planerades att avyttras, insåg frikyrkan att detta skulle kunna vara ett lämpligt alternativ till utbyggnationer av Öppet hus.

På stormötet uttryckte Frikyrkoförsamlingens representanter en förhoppning om att frikyrkan skulle ges tillfälle att köpa lokalen från Svenska kyrkan. Frikyrkan är finansiellt solvent och behöver inte låna pengar för köpet, och det skulle ge många samarbetsfördelar för de båda kyrkoförsamlingarna att bli grannar med sina olika verksamhetsformer, ett gott tillfälle att genomföra praktisk ekumenik.

För närvarande är det ingen som har givit ett seriöst bud som köpekonkurrent till Frikyrkan, men det finns röster om att detta skulle kunna vara ett tillfälle att kunna överta lokaler som är lämpliga för andra samhälleliga servicefunktioner som ex.vis tandläkarklinik och för nyetablering av privata företag. Det kunde kunde då bli komplement till redan investerat kapital i Sockenstugan och Företagshuset, men det råder en stor tveksamhet om detta är ett realistiskt alternativ till Frikyrkans bud.

Det ska bli intressant att följa vad som kommer att hända även här. Så långt är det beslutat att Svenska kyrkan avser att sälja församlingshemmet, men det återstår att se vem som kommer att bli köparen.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Fibernätsinvesteringar Grötfrukost i prästgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: