Armeniska genrester

2015-04-24 at 08:14 Lämna en kommentar

Idag skriver våra dagstidningar mycket om minnet av det folkmord som  armenierna i det Osmanska riket fick utstå för hundra år sedan.

Författaren Nuri Kino är gästkrönikör på dagens upplaga av SvDs som ledarskribent, där han berättar om det gripande livsödet för sin farmor Miryam ”Meyyo”.  Nuri skriver att ”idag är det 100 år sedan ledare för det Osmanska riket bestämde sig för att utplåna kristna armenier, assyrier/syrianer/kaldéer, greker och andra icke-muslimer”.

Det låter långt borta för länge sedan, tills jag plötsligt erinrar mig att min egen dotter Maina troligen har något fragment av ett uns av armeniskt blod i sig. Då kryper genast folkmordet för hundra år sedan betydligt närmare. Åtminstone kommer det in i min egen tankevärd, och jordens diversifierade mänsklighets olikheter känns något mera påtagligt.

I Mainas fall ligger det så till att hennes morfar härstammar från en syriskkyrklig släkt med rötter tillbaka till 400-talet då armeniska kristna missionärer kom till Kerala för att predika kristendom. Traditionen säger att det var aposteln Tomas själv som kom till Armenien och bildade en kristen kyrka, och det kristna samfundet i Kerala heter därvid Tomaskatolska kyrkan.

I Geethas farssläkt kan man även idag ibland se utpräglade armeniska drag hos enskilda släktmedlemmar, även om dessa blir mindre synliga för varje generation.

Ska vi sedan gå ytterligare några tiotusentals år tillbaka kommer ju även vi européer från någonstans i de centrala delarna av Asien och även vi nordbor skulle kunna gå tillbaka till en asiatisk tillvaro, bara vi kunde spåra tillbaka så långt i tiden. Med dagens och framtidens genteknik ser det ut att vi ska kunna spåra längre tillbaka än vi vågat drömma om för bara några decennier sedan.

Snart ska vi kanske kunna hitta våra släkt-dna-rester över hela jordklotet.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Geethas tågresa och regn Tokajvin och granskottöl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: