Byavandring i Nybingsbo/Limå

2015-05-08 at 05:40 Lämna en kommentar

Igår kväll var det byavandring i Friluftsfrämjandets regi med Bengt Liss som vandringsorganisatör.

IMG_1071 Limå FLF exkursionDet var ett 60-tal personer som hade hörsammat inbjudan att vandra sträckan från Nybingsbo över till Limå. Vi tog den gamla vägen på den västra sidan av Limån förbi Nykvarn fram till Altsarkvarn, där vi vek av upp på nya vägen till gamla Limå skola, Sågkvarn och fram till Limå.

Sonja i Nybingsbo fick berätta om gårdarna och husen i byn medan jag drog lite historik. Byn uppstod egentligen i och med att Limå bruk kom till i början av 1800-talet, men byn har gamla fäbodanor från belägg tillbaka till 1600-talet, men då var namnet Skräddarbodarna.

Paret Kristina och Lars Holst hälsade oss välkomna till Nykvarn, som även kallades Tasbäckskvarnen. Kvarnen starade 1899 och de sista malningarna utfördes under 1950-talet eller i början av 1960-talet. Kristinas 87-åriga moder bor där ensam året runt, medan Holstparet har stället som fritidsbostad.

Altsarkvarnen är den äldre av de två kvarnarna med anor från åtminstone tillbaka till 1700-talet. Kvarnen byggdes om 1897, en såg tillkom 1888 och anläggningen var i kommersiellt bruk in på 1950-talet.

Skolverksamheten i Limåområdet var i början av 1800-talet organiserat som ett eget skoldistrikt, men ombildades 1842 till Näsbygge skolrote i Leksands skolområde. Limå skola startade först 1914 och hade verksamhet inpå 1960-talet. De båda kvarnarna och skolan är numera privatbostäder.

Sågkvarn, som även kallades Övre bruket, hade en kort verksamhetsperiod från 1890-talet till 1920-talet. Bergslaget ställde några arbetarbostäder till förfogande och även dessa är nu privatägda.

Det blev en fin trekilometersvandring längs Limån, då vi fick tillfälle att se både älg och tornfalk.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Kajor i byn Nepalkatastrofen mer verklig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: