Vår vackra bygd

2015-05-30 at 07:48 Lämna en kommentar

Bygden är iklädd sin vackraste skrud nu när försommarens skirande grönska i olika färgvariationer av grönt lyser i solen.

Gunilla och Göran Allard anlände igår eftermiddag söderifrån, och det var en fröjd att att få visa dom på vårt vackra Siljansnäs med koncentration på Almo. De var överväldigade över dessa unika pärlor vi har av natur och bebyggelse i vår omgivning.

I Alvik räcker det med att köra genom byn. Att sedan komma till vår fritidsstuga Kålgården är att dyka in i en paradisisk miljö med vitsippsbacken, den variationsrika sprudlande fågelsången och den stilla porlande bäcken. Huset av gediget 1950-tal, en skapelse av min far, är sedan en upplevelse i sig själv för de som inte har upplevt den miljön omkring sig.

I Almo är givetvis majstångsplatsmiljön en höjdpumkt, då jag kan ta besökarna tillbaka 500 år och berätta om hur byns tre första gårdar kom till och sedan har utvecklats. Att sedan få komma upp till de två härbresklungorna på Backen i östra Almo och samtidigt få gå igenom den gamla välbevarade Back/Landins kringbyggda 1500-talsgård är att visuellt få gå tillbaka i byns småbrukarhistoria på en liten yta. Ägarfamiljen Lennart och IngaLill vet dess värde och sköter gården minutiöst. Det är högtid att se kvistknölarna av månghundraåriga fotsteg på nernötta yxhuggna plankor i dubbelhärbrets ingång.

Att sedan gå tillbaka till behaglig nutid genom att fortsätta ner mot ån och sjön, ja, då har vi även kunnat visa byns fritidsmiljöpotential med småbåthamn, sandstrand för bad och vandringsled i skön kombination.

Som naggande smakbit gick vi den lilla 400-metersrundan i en kombination av ängs- och våtmarksalternativa sträckningar, innan vi drog oss tillbaka till vår PerNilsgård vid majstångsplatsen, där Geetha väntade med en högst okulturell men utsökt indisksmakande tungbitande tandoorimiddag.

En glad kväll som uppföljning i goda vänners lag.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Årsförsta gästerna i Kålgården Lite om kyrkohistoria i Siljansnäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: