Lite om kyrkohistoria i Siljansnäs

2015-05-31 at 01:12 Lämna en kommentar

Den 26 maj skrev jag en blogg om kyrkohistoria som bakgrund för dagens blogg om kortfattad kyrkohistoria om Siljansnäs. Här kommer fortsättningen på den förra bloggen.

Det blev snabbt influenser från Amerika över England till gamla Sverige och en första metodistisk kyrkobyggnad tillkom i Stockholm, som fick namnet Engelska kyrkan och blev senare omdöpt till Betlehemskyrkan. Redan då blev det restriktioner från Svenska kyrkan och ärkebiskop J.O.Wallin bestämde att gudstjänsterna fick endast framföras på engelska.

Den frikyrkliga väckelsen gick dock inte att hämma eller att begränsa. Snart bildades genom Rosenius en väckelserörelse inom Svenska kyrkan och Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS) uppstod, vars fysiska arv i Siljansnäs blev Klippan i Hallen. Waldenström kom inte riktigt överens med Rosenius och det resulterade hos oss i Siljansnäs i att Missionskyrkan byggdes i Näsbyggebyn. Då är vi inne i 1890-talet.

Baptisterna kom dock till Siljansnäs och bildade den första frikyrkliga församlingen. Deras lokal byggdes i Hallen under 1880-talet och är därmed den äldsta frikyrkolokalen i Siljansnäs. Församlingen anslöt sig senare till fribaptisterna, och lokalen bytte namn till Fribaptistkapellet.

Influenser från pingströrelsen i landet gjorde att även medlemmar från de redan etablerade fribaptist- och missionsförsamlingarna i Siljansnäs bildade en egen pingstförsamling under 1920-talet, och Elimlokalen i Backbyn blev det kvarstående monumentet från den tiden. I Almo uppstod under 1940-talet en tillfällig gruppbildning, då Taborgruppen bildades som en avknoppning från i första hand pingstförsamlingen. De hade tillfälligt en lokal i Östra Almo under några decennier.

Fribaptisternas verksamhet i Siljansnäs upphörde genom att den självdog i brist på aktivt förnyelsearbete och föryngring. Missionsförsamlingen tog över Fribaptistkapellet på 1970-talet och blev en lokal mest ägnad för ungdomsverksamhet och en naturlig samlingspunkt för all kristen ungdomsverksamhet utanför Svenska kyrkan, och lokalen bytte namn till ”Öppet hus”.

EFS, som ju inte är en frikyrka, har fått se sitt medlemsantal radikalt minska. Deras stora vackra kyrkolokal Klippan har blivit privatbostad, men EFS-gruppen har ännu behållit en mindre lokal vid Äreporten i byn Björken, och varje sommar blommar upp deras mer och mer ekumeniska verksamhet upp på den fina fritids- och lägergården Olsnäsgården.

Återstod då missions- och pingstförsamlingarna som år 2010 formellt gemensamt bildade Siljansnäs frikyrkoförsamling efter att under en längre period under några decennier utvecklat sitt samarbete. Lokalen ”Öppet hus” blev då den gemensamma lokalen för alla frikyrkliga bildningar i Siljansnäs. Kanske inte det bästa namnet på en kyrka, men namnet har tills vidare fått leva kvar. Missionskyrkan och Elim har slutat att fungera som kyrkolokaler, men lokalerna har fått andra användningsområden för Siljansnäs frikyrkoförsamling.

Det senaste tillskottet av influenser är den påverkan Vineyardkyrkan i Stockholm har fått på frikyrkoförsamlingens gudstjänstliv i Sijansnäs genom att ett flertal unga familjer flyttat in från Stockholm. Enligt Wikipedia är Vineyard ”en evangelikal karismatisk kyrka som bekänner sig till de fornkyrkliga trosbekännelserna och lägger stor vikt vid lovsång och tillbedjan med modern musik, stark bibeltro och utövande av nådegåvorna”.

Återstår sedan att se hur dessa olika strömningar av karismatiska influenser och traditionell teologi kan blandas samman till en enhetlig homogen frikyrka i Siljansnäs, och hur sedan det ekumeniska samarbetet med Svenska kyrkan kan fortsätta att hälsosamt och aktivt utvecklas så att det blir till andligt gagn i bygden.

Själv tycker jag att det är en spännande nyandlig tid för både Frikyrkoförsamlingen och Kyrkan i Siljansnäs, där vi ännu inte riktigt vet vart det bär hän.

Klart är att ständig öppenhet för förnyelse är en nödvändighet.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Vår vackra bygd Gamla mejeriet i Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: