Gamla mejeriet i Almo

2015-06-01 at 10:13 Lämna en kommentar

De första mejerierna i Siljansnäs startades under 1880-talet. Så gott som varje by hade sitt eget mejeri, som förestods och sköttes av en bymejerinna/mejeriföreståndare.

Detta var fallet även i Almo, där Gössa Karin Eriksson född 1871, dotter i gamla Gössagården intill NygårdsPetters, var en av byns mejeriföreståndare tills hon flyttade till Stockholm år 1912. I församlingsboken står det att hon var ”betjärinda”, vilket skulle motsvara mejerinna.

Innan bymejeriernas tillkomst separerade bönderna mjölken hemma på gården, där man även tillverkade andra mejeriprodukter som smör, ost och messmör. Efter mejeriernas tillkomst behövde inte bönderna längre göra dessa produkter hemma på gården, men bruket av tillverkning av dessa mjölkprodukter levde kvar på fäbodarna så länge dessa var i bruk.

Mjölkpriset år 1906 var 7 öre/liter, och smöret kostade då 1,75 kr/kilo. På 1930-talet hade mjölkpriset stigit till 12-13 öre/liter. Bönderna levererade ”fetmjölk” till bymejeriet, och de köpte skummjölk tillbaka. Almo hade enbart småbönder med 2-4 kor per gård, där mjölkproduktionen blev en viktig inkomstkälla.

Mejeriet i Almo låg där Ingrid och Allan Wikström numera har sitt hus på Mor Britas gattu . Mejeriets lokaler togs över av Konsum år 1936 för att idka lanthandel, och i fortsättningen skickades mjölken till Leksands mejeri med mjölkbil.

Från min barndom kommer jag ihåg skramlandet av mjölkkrukor varje morgon under mina årliga sommarlov från skolan i Stockholm. Morgontimmarna var en bråd tid för min mormor, som skötte gårdens leverans till mjölkbilen. Den kom och hämtade mjölken i stora mjölkkrukor av plåt, som dagligen skulle vara på plats vid given tidpunkt på byns mjölkpallar.

De första mjölkmaskinerna kom till byn c:a 1950, men vid den tidpunkten hade vi i vår PerNilsgård redan sålt av våra djur och ”fejset” blev ombyggt till garage av min far.

1950-talet blev det årtionde, då inledningen av de snabba förändringar vi fick uppleva av de  gamla småbrukartraditionerna i byn.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Lite om kyrkohistoria i Siljansnäs Fortfarande väntan på värme

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juni 2015
M T O T F L S
« Maj   Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: