Almo gamla ångsåg

2015-06-12 at 07:20 Lämna en kommentar

Almo by har i bygden en lång industriell tradition.

Den historiskt huvudsakligt bidragande orsaken till denna utveckling är givetvis byns utmärkta läge intill Almoån, som var en flödande kraftkälla, och närhet till kraft var tidigare en grundförutsättning för industriell verksamhet. Ån är det definitivt största vattendraget öster om Limån, som ju egentligen har legat ganska avlägset inne i de djupa skogarna i västra Siljansnäs.

Det började med elva skvaltkvarnarna i Almoån redan på 1600-talet ”Uthi Almoåen 11 st:n BächieQwarnar som Nääsbÿggiarener brucka”. Det var lika många som fanns i hela västra Siljansnäs. Långt senare blev sågverk en specialitet för Almobyn.

Återstod av Almo gamla ångsåg

Återstod av Almo gamla ångsåg

Sågverksepoken i Almo började som industri under 1890-talet med uppförandet av ”Gamla Ångsågen”. Tidigare hade det emellertid funnits mindre småsågar här och var, men med ångsågen startade timmersågning i en mindre industriell skala.

”Gamla ångsågen” uppfördes på norra sidan av Almoån vid Skepphusåkrarna nedanför Dragholen intill där nya vandringsledsbron korsar ån. Det var uppfinnargeniet Lars Ersson född 1858 i Smångsgården som stod bakom sågens tillkommande, och det var han som blev huvudägare för bolagsbildningen.

Men sågen brann ner år 1911. I tidningarna stod att läsa att ”i aska lades den 7 september en nybyggd ångsåg vid Almo, Siljansnäs socken. Äfven brädgården blef lågornas rof. Det brunna som var oförsäkradt, hade ett värde af 20,000 kr.

Tvärr tog branden Smångs Lasse hårt, och han blev intagen på ”hospital”. Under 1½ år var han intagen på Säters mentalsjukhus under perioden mars 1912 – september 1913. Det var inte lätt att vara industriell entreprenör och det fanns inga fallskärmar att tillgå då ödet gick snett.

Såghuset fanns kvar tills in på 1940-talet, men idag återstår endast en spillra av ruin.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Skalksågen utan sågning Studentfesttider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juni 2015
M T O T F L S
« Maj   Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: