Entreprenören och uppfinnaren Smångs-Lasse

2015-06-16 at 06:43 Lämna en kommentar

För tre dagar sedan bloggade jag om Almo gamla ångsåg.

IMG_1139 SmångsLasses ritning på sänggavelInitiativtagare till den var klurgubben Smångs Lars Ersson den andre (1858-1924), som hade många strängar på sin lyra. Han var egentligen möbelsnickare till yrket, och han tillverkade efter egna välutarbetade skisser, som det ännu finns prov på i Hansgårdens gömmor.

Han hade utbildningspåbrå efter sin morfar Smångs Lars Ersson den förste, som även han var en känd man i bygden. Han var byns skollärare i mitten av 1800-talet, och han satt med som ledamot i skolstyrelsen i Leksand. Smångssläkten är en gammal Almosläkt från slutet av 1500-talet.

Vad Smångs-Lasse den andre främst vurmade för och fantiserade om var konstruktionen av en evighetsmaskin. Han trodde att han kommit på lösningen av problemet med hjälp av tyngdkraften, och Åke Alm berättade i Budkavlen 2004:6 om Smångs-Lasses stora dröm att bli erkänd som en av de stora upptäckarna. Så här hade Smångs-Lasse tänkt sig:

”Ett skovelhjul upphängd i en klyka med en skruvliknande stav vid sidan var allt som behövdes. För driften behövdes två likadana stålkulor. Den ena placerades på skovelhjulets översida och den andra lades ner vid skruvens botten. Genom den översta kulans tyngd sattes hjulet i rörelse samtidigt som den nedre kulan lyftes upp mot skovelhjulets övre del och rullade ner i en skovel. Hjulet fortsatte sin rörelse och den tidigare kulan lyftes upp igen – och så var maskinen igång. … Det värsta scenariet inträffade dock. Efter en stunds rörelse låg de båda stenkulorna i botten och evighetsmaskinen stannade. Drömmen om evighetsmaskinen fick ett brutalt uppvaknande som tog hårt på Smångs Lars sinne”.

Konstruktionen av den första ångsågen i byn gjorde honom ruinerad, då den oförsäkrade sågen år 1911 brann ner.

Ångsågen och evighetsmaskinen var vad som skulle ha blivit den barnlösa Smångs-Lasses två stora livsverk. Båda fick ett snöpligt slut, och det var mer än vad uppfinnaren Smångs-Lasses hjärna kunde bära. Hans hustru Gubb-Britta dog ett par år efter sågbranden och Lasse blev i sin ensamhet tydligen mer och mer försjunken i grubblerier och depressioner. Det utmynnade i fysisk oregerlighet, och man blev tvungen att kedja fast honom i väggarna hemma i Smångsgården, innan det blev dags för mentalsjukhuset i Säter.

Då han utan arvingar lämnade gården fanns kedjorna kvar i husets väggar som ett tragiskt vittnesbörd inför eftervärlden av vad som skulle ha kunnat bli Almos stora namn genom tiderna.

Huset köptes senare av Bosse Hans farfar Hans Anders Larsson och två av hans barn tog över huset med sina familjer. Det resulterade att nuvarande ägare Allan Wikström fick sin uppväxt i husets nedre våning, där en gång Smångs-Lasse satt och grubblade.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almo nya ångsåg 1915-1930 Sundhetsförhållandena för 120 år sen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juni 2015
M T O T F L S
« Maj   Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: