Rättsfall om Almoåns vatten

2015-06-27 at 06:50 Lämna en kommentar

I mina tidigare bloggar har framkommit något av betydelsen av av Almoåns rinnande vatten. Naturligtvis har det även uppkommit konflikter då det gäller nyttjandet av denna naturresurs.

Så blev fallet i mitten av 1800-talet, då en tvist mellan två skvaltkvarnägargrupper om uppdämningen av Almoåns vatten kom upp som ett rättsfall i Häradsrätten. Det blev domslut nummer 378 och vi kan läsa ett ”utdrag av Domboken hållen å Lagtima Häradstinget med Leksands, Åhls och Bjursås Socknars Tingslag uti Tingshuset med Leksands kyrka den 16 december 1850”.

Flera gårdar, i huvudsak från västra Almo, stod som kärande i målet medan svarande i målet var huvudsakligen gårdar från östra Almo, vilket innebär att min gård PerNilsgården deltog på kärandesidan. Huvudfrågan var det principiella användandet av vattnet vid en uppdämning med en ny hålldamm vid Åtallänget en bit uppströms från skvaltkvarnarna, så att tillräckligt med vatten skulle hållas tillgängligt för att hålla de båda skvaltkvarnarna igång genom efterföljande av överenskomna rättvisa principer.

Det slutade emellertid med en förlikning innan ett domsutslag behövde avgöra och ”enligt överenskommelse med svarande så har vi, skvaltkvarnens delägare, överenskommit att han såväl för oss som övriga byamän får bygga sin båfordra hålldamm men med det förbehåll att skvaltkvarnen får sitt behövliga vatten så länge det finns och räcker”.

Tillgången på vatten var en viktig fråga även för 200 år sedan.

Entry filed under: Uncategorized.

Den stora branden i Almo 1792 Miljonfirande på Källan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


juni 2015
M T O T F L S
« Maj   Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: