Tjärfabriken i Almo

2015-07-06 at 12:49 Lämna en kommentar

Under ett antal tidigare bloggar har jag skrivit om hur viktig Almoån har varit för Almobyn, och hur det rinnande vattnet har använts under många århundraden för kvarnar och sågar.

Tjärfabriken december 1943

Tjärfabriken december 1943

År 1943, mitt under krigsåren, förlades en tjärfabrik intill byn bredvid ån och produktionen av tjära kom igång i januari 1944. En branddamm i fabrikens omedelbara närhet var viktig, eftersom man sysslade med eldfängd produktion, och vatten behövdes vid fabrikens kylanläggning.

Tjära var en eftertraktad produkt under krigsåren, eftersom den blev en viktig ingrediens vid framställning av gas till dåtidens gasspisar. Gasen tillverkades normalt från importerad stenkol, men under krigsåren upphörde den importen.  Istället framställdes gasen från den inhemska koksen, och då krävdes en inblandning av tjära för att uppnå en effektiv gasframställning.

Idén till att sätta upp en sådan tjärfabrik kom från den unge och initiativkraftige Anton Andersson född 1914 i Hansgården i Almo. Han lyckades få med sin far Hans Anders Larsson, född 1883, att ställa upp som borgenär för ett banklån, och sedan var det bara att sätta igång med byggandet och igångsättandet.

Att produktionen var mycket eldfängd skulle snabbt visa sig. Trots den rika tillgången på vatten uppstod en förödande brand, som spred sig till den intilliggande Svedgården, där elden snabbt fick fäste och gården brann ner till grunden. Numera är det Hans Anders son Eriks (Antons bror) sonson Anders Hans som bor med sin familj på samma ställe, där en gång Svedgården legat.

Annars rullade tjärproduktionen på bra under några år med tjärstubbar som råvara. Men efter kriget återupptogs importen av stenkol igen, och det lönade det sig inte längre att använda tjära vid gasframställningen, och produktionen i Almo lades ner redan 1947 efter att ha varit igång under 3-4 år. Det var för kort tid för att göra fabriken lönsam, och Antons far fick punga ut med en hel del pengar för att betala igen lånet då fabriken avvecklades. Tjärfabriken blev en kort industriepok invid Almoån. Istället blev det Skalksågen som blev huvudindustrin invid ån ända fram tills dagsläget.

Hela industrianläggningen blev stående som en obevakad industriruin under många år. Den blev en favoritplats för vilda lekar för oss smågrabbar, äventyrligt och spännande, och den stod bara några hundra meter hemifrån.

Men farlig, och det var nog mycken tur att det inte hände någon olycka.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Vad sysslar dom med? Missförstånd vid ångsågen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: