Missförstånd vid ångsågen

2015-07-08 at 12:57 Lämna en kommentar

Igår hade jag problem med Internet, och det blev ingen blogg skriven. I morgon följer en intressant blogg om den fortsatta behandlingen av mina njurstenar.

Idag kan jag inte låta bli att återge en sannhistoria av en händelse vid den ångsåg jag beskrev i förrgår. Historien är ursprungligen nedtecknad av Åke Alm.

När någon av de tre ugnarna var fylld med flis tändes denna. Elden styrdes med luft så att man fick en styrd reglerbar förbränning. En exponeringstid på c:a tolv timmar hade rekommenderats för en effektiv tjärutvinning. Försök gjordes emellertid att förkorta exponeringstiden till åtta timmar, men det höll på att sluta med katastrof, och man gick tillbaka till den ursprungliga rekommenderade exponeringstiden.

Historien förtäljer att byborna Helmer Nygårds och Gösta Andersson hade nattskift, då försöket att köra ugnen med kortare exponeringstid skulle göras. När Helmer skulle öppna ugnsluckorna till ugnen, som då var kraftigt gasfylld sa Helmer till Gösta att ”håll dig åt sidan nu, man vet aldrig vad som kan hända när jag öppnar luckorna”. När han sedan öppnar luckorna kastar han sig själv åt sidan. En kraftig eldsvåda fyllde rummet och fönster slogs ut, elden slickade väggar och tak, som dock var plåtskodda med tanke på brandriskerna.

En stund efteråt hör Helmer en brandsiren tjuta. Både Helmer och Gösta trodde att det brann någonstans i Siljansnäs, så de klättrade upp på taket för att se bättre. Helmer sa då till Gösta att ”det verkar röka mer än vanligt från Tasbäck, det är kanske där det brinner”.

Just då kommer brandbilen in på tjärfabrikens gårdsplan, och brandmännen hoppar ut och frågar ”var brinner det?

Helmer svarade att ”jag tror det är i Tasbäck”, varpå brandmännen vrålade att ”nej, det skall vara här i tjärfabriken som det brinner”.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Tjärfabriken i Almo En känsla av befrielse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: