Bykärnans utglesning

2015-07-24 at 12:21 Lämna en kommentar

Östra och Västra Almo är två typiska holbyar med kvarvarande genuina bykärnor, vilket är kulturarkitektoniskt ganska unikt.

Den östra bydelen har klarat sig bra från den byggnadskulturella förstörelse den västra bydelen har råkat ut för, men den har å andra sidan råkat ut för förstörande bränder vid ett antal tillfällen. Västra Almos bycentrum har varit förskonad från bränder, men den har istället råkat ut för kulturförstörelse lite av, men givetvis i betydligt mindre skala, en motsvarighet till Stockholms Klarakvarter.

I Almo har emellertid rivningen varit en medveten utglesning av den äldre täta bebyggelsen. Är det ett sent svar på förbättring av byns ”sundhetförhållanden” jag tidigare bloggade om, då provinsialläkaren alarmerade om hälsoförhållandet i byn för 120 år sedan? Den artikeln och senare husrivningar i byns centrala kärna har emellertid knappast något samband.

Asfaltsöknen

Asfaltsöknen

Först var det det gamla gästabudshuset, som revs redan i början av 1800-talet. Ett skolhus för småskolan byggdes och revs. Sedan följde rivningen av de gamla Näsjerkes- och Tyskgårdarna under första halvan av 1900-talet, och sedan revs även Ollas-Pers uthus för att förbättra trafiksituationen genom byn

Återstår en majstång på en majstångsplats och en stor ful asfalterad kalyta efter förstörelsen av vår gamla fina kulturhistoriska bykärna.

Masesgårdens infart vid Masesgattu

Masesgårdens infart vid Masesgattu

En helt annan skandal är att den gård Masesgården (nuvarande Johannagården), som givit upphov till vägnamnet Masesgattu, inte blev förärad med gatuadressen Masesgattu 1. Istället fick den heta Råbäcksvägen 2, trots att infarten utgår från Masesgattu och inte börjar i Råbäcksvägen.

Jag kommer framöver att få anledning att återkomma med ett antal bloggar om Västra Almos gamla bykärna.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Spången över Ormbäckskärret Fridas begravning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: