Uppkomsten av gårdsnamnet Tysk

2015-07-29 at 06:35 Lämna en kommentar

storskifteskartan kan vi se att det fanns fem gårdar som gränsade mot majstångsplatsen med dess femvägskorsning.

Dessa var Brasargården med litterabeteckningen Sa på storskifteskartan, Ollasgården Littera R, Tyskgården Littera Oa, PerNilsgården (min gård) Littera J och NäsJerkesgården med Littera Ta. Däribland fanns Almos ursprungliga gårdar med rötter tillbaka till 1400-talet.

Det är alltså Tyskgården som givit namnet åt Tyskgattu, som gick längs fastighetens västra gräns. Tysk är ett gammalt rotenamn i Leksands (Majorens) kompani, där Tysk var nummer 120 bland de 150 rotarna i kompaniet. Roten var baserad i Leksandsbyn Slättberg, men sonen Olof Persson till soldat Per Persson i rote Tysk gifte sig år 1716 in i Tyskgården i Almo och gårdsnamnet Tysk har sedan dess följt gården.

Olof hann med att gifta sig fyra gånger, men han hade otur med sina kvinnor. Den första var Margreta från Övermo som dog efter bara två års barnlöst äktenskap. Den andra var Brita Eriksdotter i Almo, som var dotter till soldat Erik Andersson Gote i den gamla släktgården, där de fick sex barn men där bara sonen Erik överlevde.

Men Brita överlevde inte sjätte barnet, som även det dog i barnsäng, och Olof hann med ett fyraårigt barnlöst äktenskap med Brita från Alvik innan även hon dog. Därpå följde ett långt äktenskap med Anna från Västanvik under 20 år. Men den gamle gubben Olof var seg och överlevde ytterligare nio år utan någon ny kvinna, innan han avled år 1772 vid 89 års ålder.

Olof fick i alla fall en överlevande son Tysk Erik Olsson född 1724, som kunde föra gårdsnamnet Tysk vidare i Almo.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Tyskgattu Tyskgårdens historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: