Tyskgårdens historia

2015-07-30 at 02:23 1 kommentar

Tyskgården tillhör den grupp av gårdar som tillhör de äldsta i Almo.

Vi kan följa gårdens historia generation för generation tillbaka till slutet av 1500-talet, då Olof Andersson bodde där med sin hustru Marit. Troligtvis var det Olof som byggde upp gården från början, men det kan även hända att gården är äldre än så. Men vi kan kan i alla fall följa generationerna tillbaka till Olof och Marit.

Olof med hustru och deras son Anders satt med på det första husförhöret i Almo 1628 tillsammans med representanter från åtta andra gårdar i Västra Almo. Det måste ha varit en alldeles speciell händelse i byn, bara ett halvt sekel efter att vi i Sverige hade gått över från katolicismen till den lutherska läran. Husförhöret var ett av de första i landet och följde folkbokföringsföreskrifterna 1622 av Västeråsbiskopen Johannes Rudbeckius.

Det tog säkerligen några decennier innan den nya läran hade trängt ut i den mycket isolerade landsbygden, och det var nog mycket nyheter för deltagarna i det husförhöret. Alla tre i familjen lyckades emellertid uppnå högsta betyg i kunskapen om katekesen i förhöret och kunde uppvisa full förståelse av den nya läran.

Det var emellertid bara Marit som klarade av uttydelsen av Luthers utläggningar med högsta poäng tillsammans med fyra andra förhörsdeltagare av de 24 i Almo som blev betygsatta. Samtidigt slog det mig att jag inte skulle klara av detta husförhör bättre än Marit med mina tyvärr alltför magra kunskaper om både katekesen och Luther.

Sedan gick gården i arv i rakt nedstigande led i åtta generationer tills den barnlösa Tysk Anna Persdotter dog år 1879 som sista Tyskättling i gården. En familj med gårdsnamnet Bond från Bergströmsgården tog över, och deras ättlingar flyttade senare till BondJerkes uppe i byn.


IMG_1207 Jordkällaren med laduknutOllas Anders Matsson köpte gårdsområdet med återstående delar av gården 1937. Idag står det en lada kvar intill Trossbacken tillsammans med Tyskgårdens gamla jordkällarkulle med ännu bevarade källarhus.

Det är vad som i dagsläget återstår av den gamla fina Tyskgården.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Uppkomsten av gårdsnamnet Tysk Näsjerkesgårdens första generationer

1 kommentar Add your own

  • 1. Ingrid  |  2015-07-30 kl. 08:58

    Mycket intressant!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: