Näsjerkesgårdens sista generationer

2015-08-01 at 04:49 Lämna en kommentar

Näs Jerk hette egentligen Erik Ersson och föddes på gården år 1872. Han blev den siste personen som bodde kvar på gården.

Det var hans föräldrar som tog över den tomma Näsjerkesgården. Fadern kom från en Pellasgård i Almo och hans mor kom från Bondjerkes uppe i byn. Hon var alltså ättling från Tyskgården, vilket även där visar på samband mellan de två gårdarna.

Eriks äldre bror Lars tog över ägandeskapet av gården men köpte även den äldsta Risgården i byn, där han bosatte sig med sin familj. Istället för att ta ett gårdsnamn ändrade han sitt namn till Sandberg. Den yngre brodern ändrade namnet till Lundqvist och flyttade med sin familj till Stora Tuna efter en kort sejour till Amerika.

Erik ”Näsjerk” förblev troligen ogift, och den sista noteringen är att Erik år 1922 fortfarande bodde ensam kvar på gården, och att ingen ättling fanns som kunde ta över.

Under andra världskriget var det ont om ved i Sverige. Näsjerkesgården stod då tom, revs och allt virke från gården skickade som ved till Stockholm. Därmed försvann gården.

Det var faktiskt Back-Sven som under en kort period under 1960-talet var den allra sista personen som bodde i något hus på gården. Det var det allra sista ensamma återstående huset som revs under 1970-talet i samband med laga skiftets genomförande och sattes upp på Sterbys tomt Bäckängsvägen 41.

Sedan dess har gårdsområdet varit en allmänning med halva ytan gräsmatta och den andra halvan har blivit asfalterad, vilket jag tidigare bloggade om.

Det blev ödet för de två mycket gamla men numera försvunna gårdarna Tysk och Näsjerkes i centrala Västra Almo.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Näsjerkesgårdens första generationer Idag Fäboddagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


augusti 2015
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: