Fäboddagen 2015 i Israelsbodarna

2015-08-03 at 06:08 Lämna en kommentar

Det blev en mycket lyckad fäboddag i Israelsbodarna, den tionde fäboddagen i olika Siljansnäsfäbodar på tio år

IMG_1252 Bra allmän bild

Cirka 120 personer kom och fick uppleva en vacker och intressant eftermiddag i strålande sol på Skinnar Göran Brasks gårdstun. Det var Görans morfars far Skinnar Anders Larsson, som byggde klart sin stuga 1898, som Fäboddagen delvis kom att handla om.

Ja, vi fick något bättre väder än väderleksutsikterna hade förutspått. Vi hade tur, för just då besökarna hade återvänt hem till sig, och vi som medverkade tog en kopp kaffe själva inne i stugan, kom en häftig hagelskur och avslutade det hela.IMG_1267 Levi och Nls spelar

Alm Nils Ersson och Kungs Levi Nilsson ställde upp med högkvalitativ skönmusik. Det blev många låtar, upptecknade efter Skinnar Anders, som framfördes av våra trogna riksberömda spelmän . Alm Nils  gjorde en stor prestation att ställa upp och spela, trots att han anlänt hem från Italien först under tidig morgon.

Ytterligare bidrog Marita Sandström med skönsång till sin gitarr och förgyllde tioårshögtiden, och det blev därigenom ovanligt mycket sång och musik av hög klass som framfördes. Detta uppskattades tydligt av publiken.

Programmet bestod som vanligt av två avdelningar med kaffepaus emellan. Göran Skarner stod för den första delen, då folk fick lyssna till en intervju med israelsbodaveteranen Ejnar Rask och få sig en dos om fäbodarnas historik och utveckling fram till dagsläget genom litteratur och Algot Land fick tillfälle att initierat berätta om alla de kartor som finns upprättade över Israelsbodarna.

I den andra avdelningen tog Algot med sig deltagarna på en cirka 500 meter lång vandring genom fäbodarna, som ju numera har utvecklats till en fritidsby, och kunde då berätta lite mera om de olika stugorna. Det var ju i alla fall cirka hundra år sedan den sista kon gick i vall på dessa fäbodar.

Fäboddagdeltagarna fick god valuta för att de under söndags eftermiddagen tog sig ut i de djupa skogarna i västra Siljansnäs och lyssnade.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Idag Fäboddagen Leksandsrundan med cykel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


augusti 2015
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: