Trossgården i Almo

2015-08-11 at 03:42 Lämna en kommentar

För några dagar sedan nämnde jag i min blogg om ”Trossbacka” alltså Trossbacken.

IMG_1278 Hörn ut i vägbanan med bilTrossbacken har den mest trånga passagen för bilar genom byn. Ett hörn av Trossgårdens bostadshus sticker ut i vägen och gör den smalare samtidigt som vägen svänger mitt i backen. Det är egentligen fantastiskt att huset har fått stå kvar i detta hindrande läge mitt på stora landsvägen genom byn. Unikt! Men mig veterligt har det ändå inte förekommit någon olyckshändelse i denna för trafiken besvärliga backe.

IMG_1276 TrossgårdenTrossgården har varit en gammal fin gård med anor från 1600-talet, som tills i slutet av 1800-talet var en ordentligt kringbyggd gård. Den byggdes troligen upp under 1670-talet av en StorPersättling från en Smångsgård i Almo efter att ha gift sig med en Leksandskvinna från Leksboda. Gården ligger granne med Tyskgården och fick litterabeteckningen N vid storskiftet.

Förste sonen dog som litet barn och andre sonen Per, född 1690, blev ende sonen. Han skulle ha tagit över gården men rekryterades dock den 21 mars 1711 som soldat i rote Häger i Majorens (Leksands) kompani och kommenderades ut till Stralsund i svenska Pommern i ett av Karl XII:s krig under det ”Stora nordiska kriget” 1700-1731.  Oerfaren och dåligt rustad blev han där ganska snabbt tillfångatagen och dog som krigsfånge i Danmark år 1712. Han fick onekligen en kort och snöplig militär karriär.

Pers äldre systers familj fick ta över gården. Hon gifte sig med en Sundsnäskarl Erik som var trossdräng i Majorens  kompani 1711-1719, och därigenom blev gårdsnamnet Tross. Tross är alltså inget rotenamn men är dock ett namn som härrör från det militära.

Det blev ytterligare fem generationer Tross på gården innan Tross Erik Danielsson tog familjen med sig i mars 1885 och emigrerade till Amerika. Han var ingift i gården och hans hustru Anna hade vid 16-års ålder kommit i klammeri med rättvisan. Hon var då fäbodkulla i Västra Långsbergs fäbodar och blev stämd inför tinget för att ha låtit sina kor beta på Getbergs fäbodvall.

Sedan fick gården sin stora nedgång där ägarbytena gick snabbt. Göstas Per Matsson från Näsbyggebyn, bror med Nygårds Erik Matsson i Storpersgården i Almo, gifte sig år 1890 med Carin från PerNilsgården, som ju är min gård, och tog över Trossgården. Han dog emellertid ganska snart och sonen Erik Matsson i närliggande Brasar/Göstasgården tog hustru och gård under sina vingar. Han flyttade emellertid med sin familj tillbaka till sin hemgård och sålde Trossgården år 1912 till Daniel i Brasargården, som år 1920 flyttade till Sör Nävde i Avesta kommun med sin familj inklusive dottern Viran, som skulle bli Helmer Nygårds hustru.

Skommar Kalle köpte Trossgården, som då blev ordentligt uppmärksammad genom Kalles son Martin Karlsson, som blev berömd skidåkare. 1950 blev han tia i VM-femmilen och slog Mora-Nisse i ett antal lopp.

Huset blev tomt efter att Kalles änka Stina avled c:a 1970. Sedan blev det korta ägarperioder av Ruben Eriksson, Mats Hammarbäck, Axel Hammarbäck och fastigheten ägs numera  av Johnny Bondin, som ju egentligen bor i Bondinsgården.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Den årliga tältserien Almo kulturinventering 1975

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


augusti 2015
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: