Tolkning av gårdsdata

2015-08-13 at 02:55 Lämna en kommentar

Det är spännande med äldre gårdsforskning. Man vet aldrig till hundra procent att man tolkat rätt, och det tillkommer hela tiden information som gör att en tidigare tolkning omvärderas.

I förrgår skrev jag om hur gammal Trossgården är, och jag angav då att gården byggdes under 1670-talet. Jag skulle även ha kunnat skriva under 1590-talet, beroende på vilken tolkning man gör om vilken av de två gårdarna Smångs eller Tross är äldst.

Frågan gäller om det var StorPers Olof Persson, född 1642, som byggde Trossgården eller om gården byggdes redan av hans farfars far Per Eriksson, som föddes under 1570-talet. Min tolkning hittills har varit att det var Olof, och att Per Eriksson byggde upp Smångsgården, där Olof härstammar. I det fallet var det Olofs äldre bror Litzle (=Liss/Liten) Per Persson, född 1638, som ärvde Smångsgården och Olof skaffade sig en ny gård, vilket blev Trossgården.

Eftersom fadern Per Matsson kallades för StorPer fick enligt praktisk kutym sonen Per heta LissPer. Det dröjde emellertid inte länge förrän gårdsnamnet ändrades till Smångs, ett namn som jag inte känner till uppkomsten av.

Äldste sonen tog normalt över faderns förnamn och andresonen fick ett annat vanligt förekommande namn i bygden, vilket i det här fallet blev Olof, som även i fortsättningen fick kalla sig StorPers efter sin fader. Normalt var det äldste sonen som tog över föräldragården, vilket skulle innebära att det var på Smångsgården bröderna växte upp och den gård som LitzlePer tog över från sin fader. Dessutom fick den son som tog över föräldragården oftast en större del av arvet, så att den gamla gården inte skulle åderlåtas på sina resurser.

Tittar vi då på storleken på de två gårdarna i den revning som gjordes år 1734 har Smångsgården storleken 3.3.0 (tjogland.snesland.bandland) =4072 m2 och Trossgården 0.9.6 = 1185 m2. Det tyder på att Smångsgården är den äldre etablerade gården. Så långt skulle det vara klart att Smångsgården är äldre än Trossgården, då har vi bara tittat på faktorerna personnamn, gårdsnamn, arv och gårdsstorlek. IMG_1279 SST Smångsgårdarna

Sedan kommer vi till den viktiga geografiska belägenheten. I en holby som Almo sprider sig gårdarna som ringar på ett vatten med de äldsta gårdarna i mitten. Ursprungsgården för de båda gårdarna är PerNilsgården littera J, och Trossgården littera N ligger mitt emellan den gården och Smångsgården littera Na. I normalfallet skulle då Trossgården vara äldre än Smångsgården.

Dessutom har vi en viktig faktor i litterabenämningen under storskiftet. Båda gårdarna är N-gårdar men Smångsgården har fått en sub-benämning med dubbelbokstäverna Na. Det skulle kunna tyda på att lantmätarna i början av 1800-talet betraktade Trossgården som huvudgården av de två och därmed vara den gård som är den äldre.

Som synes är åldersbestämningen av de båda gårdarna svårtolkad, eftersom tolkningsfaktorerna pekar åt två olika håll. Tills vidare kommer jag emellertid att hålla mig till min tolkning att Smångsgården är den äldre av de två gårdarna, och att Trossgården bildades av en ättling till och tre generationer efter Smångsgårdens uppbyggnad.

Framtida studier får utvisa, om det finns anledning att vid ett senare tillfälle justera dessa tolkningar.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almo kulturinventering 1975 PerNilsgårdens uppkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


augusti 2015
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: