Göstas/Brasargården

2015-08-18 at 01:40 Lämna en kommentar

IMG_1353Det tillkom en Brasargård, littera A, sydvästut från den gamla ursprungliga Brasar/Persgården, littera Sa på 1820-talets storskifteskarta.

Det är min egen indelning att jag kallar en grupp av gårdar med Brasar- och Pellasgårdsnamns för Persgruppen. Pers(s) var det ursprungliga gårdsnamnet för gårdarna Göstas, Brasar, Pellas, Hedpellas och Pihl och ligger geografiskt samlade på den västra sidan av huvudvägen genom Almo.

Anna Matsdotter, född 1741 i Brasar/Persgården, gifte sig med skolmästaren Back Erik Andersson från Backen i Östra Almo och byggde upp en ny Brasargård i den sena åldern av 59 år. Det blev en vacker kringbyggd gård, som till stor del tjänar ännu idag efter drygt 200 år.

Erik är den först omnämnde skolläraren i byn och undervisade Almobarnen under tiden c:a 1770talet – c:a 1795. Det var ganska tidigt och bara 100 år efter häxbränningarna på Käringberget i Leksand. Dock, i centrala Näsbygge fjärding (=Siljansnäs) kom skolundervisningen igång redan under 1630-talet, vilket är ganska unikt i Sverige. Som en följdverkan av häxbränningarna kom skol- och upplysningsverksamheten igång snabbare i landet.

Att vara lärare innebar inga sötebrödsdagar för Erik, och i ett av husförhören omnämns att han ”for illa”. Även nästa skollärare var en son från en Persgård  i Almo, och det var i Pers/Brasargårdarna skolundervisningen började i Almo såvitt vi kan se från det som finns nedtecknat. IMG_1290 A43 Göstas Hus framsida

I början av 1900-talet kom Brasar/Persgården under en tid att i folkmun kallas för ”Pnissgården”, ett namn som aldrig officiellt blev skrivet i kyrkböckerna.

Namnet kommer från Karin Ersdotter, född 1865 i PerNilsgården, som gifte sig med Göstas Per Matsson från Näsbyggebyn och bosatte sig först i Trossgården. Maken Per dog och Karin gifte om sig med Erik Matsson från Brasar/Göstasgården och flyttade dit. Under många år var hon mejerinna i Almo.

Eftersom det redan fanns en Brasargård sedan gammalt föredrog man att behålla Göstasnamnet, vilket Karin fick som gårdsnamn i sitt första giftermål,. Av olika anledningar fick emellertid hennes gårdsnamn från hennes uppväxttid leva kvar i folkmun, vilket då blev Pniss av namnet PerNils.

Det offentliga gårdsnamnet har emellertid alltid förblivit Göstas efter att Brasarnamnet övergivits. PerNilsnamnet har jag återtagit till den gård namnet härstammar.

Brasar/Göstasgården har under senare år övertagits av dottern i gården Åsa Högvalls Pilquist med familj. Gården har alltså gått i arv inom Brasarsläktet sedan gårdens tillblivelse 1811.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Pers/Brasargården Masesgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


augusti 2015
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: