Hedpellasgården

2015-08-22 at 06:51 Lämna en kommentar

Nästa gård på tur att beskrivas i Persgårdsområdet i Almo är Hedpellasgården.

IMG_1353Gården tillkom fysiskt genom att man flyttade byggnaderna i Pellasgården och klämde ihop dessa så att man fick plats med ytterligare en gård på fastigheten. På 1820-talets storskifteskarta hade Hedpellasgården ännu inte tillkommit och saknar egen litterabeteckning.

Namnet har kommit ur bruk men uppstod då Brita Andersdotter från Hedgården i Alvik gifte in sig till gården med den yngre Pellassonen Anders. Den äldre brodern Erik Larsson tog ju över Näsjerkesgården tillsammans med sin hustru Margreta från Bondjerkes uppe i byn och blev fader till bl.a. Lars Sandberg.

IMG_1293 Avv283 Hedpellas HusGården tillkom år 1850 och tillhör inte de äldre gårdarna. Det var Anders och Eriks far Lars Ersson (1813-1878) från Pellasgården, som tillsammans med sin hustru Anna från Skommargården uppe i byn som etablerade gården på en avstyckning från och vid landsvägen intill Pellasgården.

Det blev aldrig någon stor bondgård. Man hade getter fram till år 1915, där då även fanns en ko och får. Däremot hade man inte skaffat sig en egen häst.

Anders försörjde sig som skinnberedare, som inte skall förväxlas med skinnskräddare. Dessutom sydde han populära snösockor av vadmal försedda mad mässingsbälten och rem under hålfoten och kritade skinntröjor.

Ytterligare drev han Almobyns första och enda postkontor, som fanns i det hus som tidigare stod på hans fastighet intill stora byvägen. Ett uttryckssätt i byn var att ”gå till Svarten och hämta posten”. Jag vet fortfarande inte hur namnet Svarten uppstod eller vad namnet åsyftar.

I sin ungdom vid 16 års ålder fick Anders känna av den ”orättvisa rättvisan”, då han år 1868 blev instämd till tinget i Leksand för att han, tillsammans med ett par andra fäbodkullor, låtit sina kor beta på Getbergs fäbodvall den sommar han var vallhjon vid Östra Långsbergs fäbodar.

Anders fick inga egna barn men med sin hustru Brita tog de sig an två små fosterbarn Karolina och Gösta.

Gösta är far till nuvarande gårdsägarinnan Elsie som fritidsbor i huset med sin fotograferande make Erland Hall från Klockarberg, som har tagit många fina Almofotografier.

Ytterligare bör tilläggas att Elsies bror Göte var en duktig orienterare, och att hans son Mats Andersson är högaktuell som en mycket populär estradör och underhållare bl.a. som tongivande i Leksandslåt och vänner.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Pellasgården igen Pilommes, uppkomsten av gården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


augusti 2015
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: