Almobyns första invånare

2015-08-27 at 07:44 Lämna en kommentar

Under augusti har jag bloggat om Pers/Brasargårdarna i Almo.

Dessa gårdar tillkom i centrala Västra Almo på den västra sidan av huvudvägen genom byn med Brasargården som ursprungsgård, som på den tiden kallades Persgården.

Det äldsta dokument vi kan hitta om Almo är taxeringslängden 1539, där det finns två skattebönder upptagna Per Persson (Pers/Brasargården) och Jon (Ollasgården). Persgården är extra intressant därför att vi kan spåra byns äldsta bakgrund i detta dokument.

Vi vet redan med ganska stor säkerhet att Näsbyggebyn var den första byn som etablerades i Näsbygge fjärdings kärnområde. Redan namnet på fjärdingen syftar dit.

Med kärnområde definierar jag de byar som har talat det ursprungliga näsbymålet Näsbyggebyn, Backbyn, Hallen, Björken och Almo. Alvik fick sin bakgrund från de äldre byarna kring Österviken, och de byar (Fornby och Hjulbäck) i Näsbygge fjärding som gränsar Österviken är förmodligen äldre än Näsbyggebyn. Det är dock intressant att konstatera att kärnområdet är så gammalt, att det utvecklat en egen dialekt särskiljd från Leksandsmålet, då vi där inkluderar Hjulbäck, Fornby och Alvik.

Den omnämnde Per Persson i 1539 års skattelängd var alltså då aktiv bonde i Almo. Med utgångspunkt från detta bör han ha sitt födelseår under 1490-talet. Hans fader hette Per, vilket Persson indikerar, och han bör vara född under 1460-talet. Hans namn finns emellertid inte uttryckt i skrift, och han torde med sin ålder vara död, då skattelängden gjordes upp.

Eftersom jag med utgångspunkt från dialektutvecklingen anser att Almos första nybyggare härstammar från Näsbyggebyn har jag kikat på vilka som bodde i Näsbyggebyn enligt 1539 års skattelängd. Där hittar jag bland andra två Persöner Lasse och Knut, vilka borde vara ungefär jämngamla med Almo-Per.

Är det kanske för långt att sträcka tolkningen från denna magra information att Per var bror till Lasse och Knut. Kanske han t.o.m. var den äldste brodern i barnaskaran eftersom han fick ärva sin faders förnamn, som ju var praxis, och att det var han som drog sig vidare västerut och blev nybyggare på den västra sidan av Alviken. I så fall skulle fadern Per, född under 1460-talet vara uppväxt i Näsbyggebyn.

Då har vi hamnat ganska långt ut i spekulationernas ytterkanter. Dock kan vi gott samvete säga att Almo by etablerades senast i början av 1500-talet. Det är snarare troligt att byn har sina rötter från 1400-talet. Eller varför inte ännu tidigare? Inga dokument finns att tillgå från den tiden, och vi ser bara hur allt försvinner i den äldre historikens dimmiga töcken.

Mer än så kan vi inte utläsa från att Per Persson fanns omnämnd i skattelängden år 1539.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Grand petit finale i tröskladan Bondinsgårdens uppkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


augusti 2015
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: