Bondgårdarna i Almo

2015-08-30 at 06:37 Lämna en kommentar

I och med att mina senaste två bloggar handlat om Bondinsgården har vi nu kommit in i det geografiska området för Bondsläktet i Almo.

IMG_1432 SST BondgårdarnaDet började med att en Mats Matsson som med sin hustru Anna från Björken och sin familj i början av 1700-talet byggde upp och bosatte sig på den gård som senare kom att kallas Pilbondas, littera Oa vid 1820-talets storskifte, i den sydligaste spetsen av Almobyn. Fortfarande vet jag inte varifrån Mats kom, men jag hoppas att det kommer att klarna.

Hans son Per byggde sedan upp Bergströmsgården (litt. O) direkt norr om Pilbondas. Vi vet sedan tidigare bloggar också att från Pilbondas kom den familj som tog över i Bondins (litt. Ka) efter tidigare etableringsmisslyckanden.

Ka-området blev ett intressant utvecklingsområde för Bondsläkten, där ytterligare tre gårdar etablerades. Av dessa fick BondOllesgården mellan Bondins och Bergfeldtsgården en kort levnadshistoria och har försvunnit. Bergfeldtsgården på andra sidan vägen från Pilbondas fick sin egen intressanta historia, som jag kommer att få stor anledning att återkomma till.

Från Bergströms spred sig Bondsläkten även norrut genom att först ta över  den numera försvunna Tyskgården för att med BondJerkesgården sedermera etablera sig i norra Almo. Den nyaste gården från släktet Bond inom Ka-området har blivit BondKalles, som även den kom ifrån Tyskgården.

Det ser ut att det kan bli ett antal byhistoriskt intressanta bloggar framöver, där vi får följa Bondsläktets utbredning i Almo.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Bondinsgårdens utveckling Pilbondasgården – Uppkomsten av byns Bondsläkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


augusti 2015
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: