Bergströmsgårdens uppkomst

2015-09-03 at 01:17 1 kommentar

Den äldste överlevande sonen Mats Matsson (1725-1758) i Pilbondas första generation byggde upp en ny gård strax intill barndomshemmet. Denna gård blev Bergströmsgården, den andra Bondgården i byn.

IMG_1432 SST Bondgårdarna

Storskifteskartan 1826 med gårdarna Bond

Gården fick littera O vid storskiftet under 1820-talet. Gårdsnamnet blev helt enkelt Bond vilket konsekvent följdes ända fram tills familjen Bergström år 1920 flyttade in utifrån och Bondepoken definitivt blev över i gården.

Mats  insattes i rote Makare då han var 18 år gammal, gifte sig 1748  vid 23 års ålder med Kerstin från Dala-Floda och skickades till oroshärden Stralsund i Svenska Pommern, där han avled år 1758 under besvärliga förhållanden för de svenska soldater om skickades dit. Jag läser ur historieboken:

Soldaterna led kontinuerligt av sjukdomar. Värst var förhållandena när trupperna trängdes samman i Stralsund, där soldaterna ibland blivit instuvade i ”svinstior och ladugårdar”. Under vintern 1757–58 kunde man påträffa uppemot tjugo svenska soldater i en och samma jordhåla. I smutsen och trängseln – där soldaterna till vardags led av löss och tarmmask – spreds många dödliga febrar, diarréer och infektioner. Fältläkaren Pehr Zetzell skrev i en rapport efter kriget att armén smälte bort av epidemierna ”som snö för solsken”. I början av 1759 hade så många som var tredje soldat insjuknat.

Mats efterlämnade två söner och en dotter då han dog under slagfältets misär och Kerstin gifte om sig.

Tydligen trivdes inte sönerna med sin styvfar hemma i Almo. De drog tillsammans ner till Småland, och sedan har de försvunnit ur mitt synhåll och tydligen inte återvänt till sin hemby. Dottern Anna Matsdotter försvann i dåtidens dåliga kyrkostatistik, och jag har inte lyckats återfinna henne.

Kerstins nye man blev Erik Ersson, född 1721, som jag inte har lyckats lokalisera varifrån han kommer. Genetiskt blev det här ett nytt par i gården utan blodsband med Pilbondasgården. De fick en son Erik, och det var han som fick överta gården.

Bond Erik Ersson (1761-1839) gifte sig med Anna från BackOskarsgården i Östra Almo. De fick åtta barn under åren 1791-1812 men bara hälften överlevde. Det var allmänt en svår tid med hög barnadödlighet i bygden med hunger och fattigdom efter ett flertal efterföljande missväxtår.

Det sades att ”Åre 1772 frös säden åf, åre 1773 wart en stor nöd”. Det senare året upplevde hela landet en kraftig epidemi, då fem procent av hela Sveriges befolkning avled, och en Hedgård i Alvik dör i armod ut året därpå. År 1783 orsakade vulkanen Laki ett kraftigt utbrott på Island, som förorsakade nedkylning av norra halvklotet då 75% av boskapen på Island dog. Vintern 1788-89 blev rekordkall och orsakade stor nöd.

Det var svåra tider med missväxt och krig, där Bond Mats från Almo var en av de många svenska soldater som fick offra sitt liv. För vad? Jag fortsätter att läsa ur historieboken:

På kort sikt kom kriget alltså inte att innebära några andra resultat för Sverige än trettio tusen dödade människor och sextiotvå miljoner förslösade riksdaler. På lång sikt skulle det emellertid få stor betydelse för framväxten av en mer fredlig svensk utrikespolitik och självuppfattning. Kriget – som snart beskrevs som något av ett nationellt fiasko – gav nämligen vind i seglen för de samhällsdebattörer som hävdade att Sveriges krigiska bana var över och att freden borde omfamnas inte bara som ett förnuftigare alternativ än krig utan som en styrka på vilken rikets nya ära och anseende borde byggas.

I Bergströmsgården fortsatte det vardagliga livet och äldste överlevande sonen Olof tog över gården efter Eriks död.

 

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Lokalhistoriskt möte om begravda Bergströmsgårdens utveckling

1 kommentar Add your own

  • 1. Pelle Bergström  |  2015-09-03 kl. 03:29

    Hej Göran. Mycket intressant läsning om hur vår gård kom till, vilket jobb du lägger ner.
    // Pelle Bergström nuvarande ägare av Bergströmsgården

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: